Суспільство

Лікарі розповіли, коли чернігівцям очікувати на грип і як від нього вберегтися

З осіннім похолоданням ризик підхопити застуду підвищується. Чернігівці вже готуються до сезону грипу. Та лікарі заспокоюють, що наразі підйому захворюваності немає.

Начальник управління охорони здоров’я Владислав Кухар розповів, що спалах грипу прогнозується не раніше грудня. Тому, за його словами, прищеплюватися ще рано. Краще це робити, починаючи з другої половини жовтня.

Він також зазначив, що саме через відсутність необхідності прищеплюватися, вакцини в аптеках наразі немає. Але й наголосив на тому, що фармацевти зазвичай привозять препарати завчасно – ще до початку прогнозованого початку епідемії, тому всі охочі чернігівці встигнуть провакцинуватися вчасно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігів насуваються нові небезпечні штами грипу

Лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення КНП «ЧМЛ №2» Оксана Баластрик зазначає, що для формування імунітету після щеплення потрібен час. Зазвичай для формування антитіл проти певних вірусів грипу потрібно 4-6 тижнів.

Оксана Баластрик повідомила, що цього року в Україні прогнозують появу двох видів грипу. Один із них – це колорадський типу А, а другий – каліфорнійський типу В.

Аби убезпечитися від них, лікар радить вакцинуватися. Вона зазначила, що багато сумлінних пацієнтів уже цікавляться відповідними препаратами. Цього року до аптек завезуть південнокорейську вакцину «Джісі Флю» та французьку «Ваксігрип».

Лікар наголосила на необхідності вакцинуватися людям, які входять до груп ризику. До них належать усі, хто страждає на серцево-судинні захворювання, недуги дихальної системи, має цукровий діабет, метаболічний синдром та ожиріння.

Але варто пам’ятати, що таким людям вакцинуватися можна лише в період ремісії, а визначити це може лише сімейний лікар. Тому необхідно пройти огляд в сімейного лікаря й отримати від нього відповідні рекомендації. Також варто визначити стан здоров’я на даний момент і дізнатися, чи нема протипоказань.

Окрім вакцинування, надійною профілактикою є ведення правильного способу життя. Лікар-інфекціоніст радить не переохолоджуватися, уникати місць великого скупчення людей, часто прогулюватись на свіжому повітрі та дотримуватися правил гігієни. Це насамперед стосується користування індивідуальним посудом і миття рук, адже контактний спосіб є ще одним засобом передачі вірусів, окрім повітряно-крапельного.

«Уявіть, що хтось чхнув, це все розсіялося по столу, хтось по ньому провів рукою, потім нею взяв яблуко, з’їв. Таким чином він отримав достатню кількість вірусів. Тобто після приходу з вулиці та перед прийомом їжі обов’язково треба мити руки», – наголосила Оксана Баластрик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через грип і ГРВІ у Чернігові дезінфікують тролейбуси

Окремо треба звернути увагу й на режим пиття простої води. За словами лікаря-інфекціоніста, існує кілька теорій із цього приводу. Але правило «пити води скільки хочеться» працює не завжди.

«Я спостерігаю за своїми пацієнтами і бачу, що багато з них узагалі воду не п’ють. Це може бути кава, чай та інше. Справа в тому, що немовлята вживають дуже багато води, але з часом відчуття спраги приглушується через те, що в садочку та школі ми не отримуємо вільного доступу до цієї рідини, адже мало де заклади освіти обладнані кулерами, та й діти не завжди мають можливість попросити дорослих дати воду», – пояснює Оксана Баластрик.

За її словами, треба вживати воду з розрахунку 30 мл на кілограм маси тіла. Це є оптимальною фізіологічною нормою, якщо в людини відсутні будь-які протипоказання та відхилення в роботі органів.

Також варто пити вітамінні чаї, з лимоном або імбиром, та компоти, наприклад, узвар із шипшиною. Усі напої мають бути теплими. Адже гаряча рідина здатна обпалювати слизову рота, де також є імуноглобуліни. Вони виконують бар’єрну функцію, яка під дією надто гарячих напоїв втрачається – і підвищується ризик захворіти.

До харчування варто додати велику кількість свіжих овочів і фруктів. Для осіннього раціону добре підходять яблука та цитрусові. Не зайвими на столі будуть і страви з гарбуза.

Правильно треба вживати й антиоксиданти. Це вітаміни А, Е, С. Їх можна знайти в моркві, сирих та овочевих салатах, вінегреті.

Лікар наголошує на тому, що всі овочі та фрукти можна вживати як у сирому вигляді, так і термічно обробленими, головне – їх не смажити.

Гарними помічниками для імунітету стануть цибуля та часник, однак не варто ними зловживати, адже надмірна їх кількість може нашкодити підшлунковій залозі.

 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button