Суспільство

Лікарська консультація: про профілактику та лікування «хвороби аристократів, багатіїв і геніїв»

У давнину вважалося, що на подагру хворіють лише багатії, які харчуються переважно морепродуктами (креветками, молюсками), м’ясом, вживають велику кількість алкоголю (особливо солодкі напої), ведуть пасивний, сидячий спосіб життя.

У 1739 році француз Ежен Мушрон у своїй брошурі оспівував подагру, називав її «благородною хворобою» королів, аристократів, розумних, обдарованих людей. А от вчений Егон Орован вважав, що сечова кислота стимулює розумову активність і сприяє концентрації уваги, називаючи таким чином подагру «хворобою геніїв».

Щоправда, в подальшому все ж почала переважати думка вчених про порушення метаболізму як основну причину цієї хвороби. Тобто приналежність до «еліти» суспільства тепер немає значення у розвитку подагри.

Докладніше про причини виникнення цього недугу і про те, як його правильно лікувати, – в інтерв’ю з Володимиром Гайдичуком, кандидатом медичних наук, доцентом кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету (м. Чернівці).

Пане Володимире, розкажіть, будь ласка, що таке подагра?

Подагра – це метаболічне захворювання, поширена форма артриту, яку зумовлює відкладення кристалів моноурату натрію в суглобах та навколо них. Хвороба виникає внаслідок хронічного підвищення рівня солей сечової кислоти в сироватці крові в організмі людини. Подагра більш поширена серед чоловіків, ніж серед жінок, і частота її зростає з віком. Дані щодо поширеності хвороби відрізняються та становлять 1% до 7% населення. Попри зростання поширеності та захворюваності, лікування подагри в багатьох країнах світу залишається проблематичним. Лише половині пацієнтів із подагрою призначають уратознижувальну терапію, що є єдиним лікувальним методом, але менше половини з них дотримуються рекомендацій і тривало приймають препарати після завершення гострого нападу артриту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці розповіли, чи підуть на Великоднє богослужіння та до якої церкви

Як проявляється це захворювання?

Хвороба характеризується гострими нічними нападами, що тривають днями чи тижнями. Томас Сіденхем, відомий англійський лікар, який сам страждав на подагру, описував біль настільки сильним, що «неможливо було терпіти вагу власного одягу, простирадла чи навіть чути кроки людини в сусідній кімнаті».

Клінічно гострий напад подагри – це напад артриту виключно першого плюснефалангового суглоба, що сягає свого піку протягом 24 годин і може супроводжуватися почервонінням суглоба. За рахунок болю значно погіршується функція суглоба: пацієнт кульгає, іноді стає на милиці або взагалі не може пересуватися.

Але нині 40% пацієнтів страждають на нетипову локалізацію артриту, що ще більше ускладнює діагностику. Зрештою подагра може виступати як супутнє захворювання сечокам’яної хвороби, коли в нирках утворюються уратні камені або відбувається дифузна інфільтрація нирок уратами – насичення ниркової тканини кристалами, що знижує їхню функцію і призводить до ниркової недостатності. Гострий напад може бути спровокований вживанням алкоголю, погрішностями в дієті, травмою (хірургічним втручанням), переохолодженням, відвідуванням сауни, супутніми захворюваннями, вживанням деяких ліків тощо.

Чи дійсно порушення метаболізму – основна причина цієї хвороби?

Так. Разом із їжею в людський організм надходять пуринові сполуки, в нормі вони перетворюються на сечову кислоту, що виводиться з сечею або руйнується в кишечнику. Якщо кислоти утворилося забагато і сироватка крові перенасичена нею, то в тканинах починають формуватися та відкладатися кришталики моноурату натрію.

Крім нападу артриту, у випадку хронічного розвитку хвороби в пацієнтів з’являються «подагричні вузлики» (тофуси) – скупчення кристалів уратів у м’яких тканинах по краях вушних раковин, пальців рук і ніг, біля ліктьового, колінного суглобів. Сечова кислота іноді відкладається в хребті, імітуючи остеохондроз і запальні захворювання, в нирках, в рогівці ока, гортані, аорті.

Чи є ще якісь фактори, що можуть спровокувати появу подагри?

Фізичні травми або хірургічні втручання також можуть спровокувати хворобу. Інші фактори ризику – ожиріння, підвищений рівень цукру в крові, зниження чутливості до інсуліну – супроводжують 75% випадків подагри. До гіперурикемії призводять хронічна ниркова недостатність, гіпотиреоз, пересадка органів, пластичні операції (грудні імпланти, ліпосакція), анемія, псоріаз, отруєння свинцем, вживання таких ліків, як діуретики, аспірин, нікотинова кислота, інгібітори АПФ тощо.

Підвищений рівень сечової кислоти можна визначити за допомогою біохімічного аналізу крові. Коли він становить понад 420 мкмоль/л, то можна говорити про гіперурикемію, що спричиняє випадіння кристалів моноурату натрію в порожнину і навколо суглобів, найчастіше зумовлюючи формування хронічного артриту. Аналіз бажано робити через чотири тижні після першого нападу, адже в гострому періоді цей показник буде в нормі або навіть нижчий. Також для підтвердження діагнозу використовується рентгенографія суглобів, аналіз синовіальної рідини з ураженого суглоба, визначення функції нирок. Обсяг обстеження визначається лікарем, до якого вас спрямує фахівець первинної ланки.

Подагра – це спадкова хвороба?

Дійсно, подагра – це генетичне захворювання і з віком воно стає більш тяжким, адже функція нирок знижується, і сечова кислота гірше виводиться з організму. На розвиток хвороби впливають гени, які визначають концентрацію сечової кислоти та її виведення з організму нирками та кишечником і від яких залежить обмін глюкози. В наш час за допомогою генетичного тесту людина може дізнатись, наскільки можливий розвиток подагри в неї в майбутньому, якщо випадки захворювання відомі в її родині.

Як лікують це захворювання?

Метою лікування подагри є зниження в організмі рівня сечової кислоти до норми. Для купування больових нападів використовують нестероїдні протизапальні препарати, кортикостероїди, колхіцин.

Відповідно до рекомендацій, уратознижувальна терапія пацієнтам із подагрою призначається у випадку, коли спостерігаються часті напади артриту (більше двох на рік); наявні тофуси (скупчення кристалів сечової кислоти, обмежені сполучною тканиною); діагностовано сечокам’яну хворобу.

Подагру не можна ігнорувати! Часто за першим нападом протягом року відбуваються наступні. Такі пацієнти мають високий ризик розвитку серцево-судинних, ниркових захворювань, утворення каміння.

Яких правил варто дотримуватися для профілактики подагри?

Для профілактики подагри або полегшення її симптомів слід надати перевагу низькокалорійній, малопротеїновій дієті з відмовою від м’яса, ковбас, сосисок, субпродуктів (язик, печінка, серце та ін.), паштетів, риби, морепродуктів, ракоподібних, бобових. Заборонено вживати напої з фруктозою та алкоголь, особливо пиво, вино і лікери. Небажано їсти мед, десерти, жирні молочні продукти, масляні соуси. Замість м’ясних і рибних бульйонів краще надати перевагу овочевим – пурини з м’яса при варінні йдуть у воду. Джерелом білків у такому випадку можуть бути: яйця, тверді та м’які сири, домашній сир, цільні злаки, зернятка, горіхи. Поза загостреннями можна вживати відварену курку або яловичину, лосось, тунець, каву в невеликій кількості. Головне – пити багато рідини, збільшити вживання свіжих фруктів та ягід у своєму меню, вести активний образ життя, займатися фізичними вправами, підтримувати нормальну вагу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button