Суспільство

Лісівники готуються до переходу на європейські стандарти

У державному підприємстві «Ніжинське лісове господарство» відбулася розширена технічна нарада за участі головних спеціалістів лісового господарства, лісничих та бухгалтерів лісництв. Головне питання – введення в дію національних стандартів на деревину, гармонізованих із європейськими. З 1 січня 2019 року лісівникам необхідно буде користуватися національними стандартами, гармонізованими з європейськими, в яких суттєво змінені підходи до визначення розмірно-якісних характеристик деревини.

Перехід на національні стандарти, гармонізовані з європейськими, – головна тема, яка нині є актуальною для вітчизняних лісогосподарських підприємств. Так, Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Програми діяльності Кабінету Міністрів України» від 09.12.2014 року №695 в Україні скасовуються нормативні документи, розроблені до 1992 року. З 1 січня 2019 року необхідно буде користуватися національними стандартами, гармонізованими з європейськими, в яких суттєво змінені підходи до визначення розмірно-якісних характеристик деревини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримінальне свято: лісівники розказали про новорічні санкції

Про це повідомляє ДП «Ніжинське лісове господарство».

У Ніжинському лісовому господарстві почали проводити низку організаційних заходів із підготовки спеціалістів, працівників і матеріально-технічної бази для роботи в нових умовах.

За словами головного інженера ДП «Ніжинське лісове господарство» Олександра Баргаміна, який доповідав на технічній нараді, питання переходу на європейські стандарти стояло давно, адже старі не відповідають вимогам споживачів і тому рівню, який є у Європі. Щоб забезпечити поступовий перехід, Державним лісовим агентством було розроблено форму коригування.

«Призначення форми – максимально полегшити перехід підприємств до нової системи, – пояснює головний інженер господарства. – Ця форма є наближеною до реальної класифікації за якістю лісоматеріалів різних порід дерев, що представлені на вітчизняному ринку. Так, у європейській системі стандартизації круглих лісоматеріалів прийняті 10 груп діаметрів, а не звичні для нас три групи, – продовжує Олександр Баргамін. – Принцип класифікації за європейською системою не базується на призначенні асортиментів, в його основі – показники розміру та якості колод. Більший діаметр і мінімальний вміст вад деревини за встановленого приросту – вищий клас якості». 

За словами директора ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрія Болоховця, впровадження нових стандартів стосується не лісогосподарської, а виробничої діяльності підприємства.

Проблемним є те, що на частину продукції лісогосподарських підприємств не існує ні європейських, ні міжнародних стандартів. Крім того, деякі чинні в Україні нормативні документи суперечать між собою. Тож на лісівників у найближчому майбутньому чекає низка нових технічних нормативів,  розробка нових  стандартів.

47497851_1810833255709866_4522112830496833536_n

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Нерозумію актовий зал засланий якимсь покриттям а паркет чому непослали ?

Back to top button