Суспільство

Лопата, сучасна українська гривня та Чернігівщина

У 1991 році, із виникненням української держави, постало питання про створення власної незалежної національної грошової одиниці.

Над розробкою ескізів працювало декілька художників та відповідних колективів. Серед дизайнерів був і Василь Лопата, уродженець с. Нова Басань нині Прилуцького району Чернігівської області. Саме його ескізи спільно з художником Борисом Максимовим були затверджені як перші офіційні банкноти незалежної української грошової одиниці. Потрапили вони в Україну у 1992 – 1993 рр., бо друкувались у Канаді та Великобританії (наша держава на той час не мала відповідних потужностей та можливості друку грошових знаків із підвищеним захистом). В обігу гривня з’явилась тільки у 1996 р.

ujhkdljsfdrf685-fit-768x391

Цікавий факт. На купюрі в одну гривню В. Лопата зобразив самого себе, бо портрет князя Володимира не зберігся. Тому художник на цій купюрі зобразив чоловіка у шапці Мономаха та зачіскою князя, проте із власними рисами обличчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відбувся показ бойових та транспортних роботизованих платформ (Фото)

У 1994 році через хворобу, що загострилася, В. Лопата виїхав до Америки, де мешкає і досі. Як він пояснює, — це не була еміграція, він був і лишається громадянином України. В Україні періодично проходять його виставки та творчі зустрічі.

На його малій батьківщині, у с. Нова Басань, на жаль, батьківська хата не збереглась. Проте Василь Лопата, коли буває в Україні, постійно відвідує рідне село та друзів.

lopata5425

А у Національному архітектурно – історичному заповіднику «Чернігів стародавній» є декілька десятків гравюр художника та інші експонати, присвячені «творцю» української гривні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, фото: National Bank of Ukraine, ukraineartnews, Valentin Bobyr

Ще статті по темі

Back to top button