Суспільство

Люди: Олена Старченко про шаржі, поняття «талант» та нічне малювання

Олена Старченко не лише красуня і мама двох синів, а ще й художниця, шаржі якої на чернігівців доволі часто з’являються у стрічці Facebook. Олена малює з 2 років, щойно зуміла втримати фломастери та пензлі в руці. Зізнається, це було єдине заняття, яке могло змусити її посидіти.

«Малювання для мене – справа душі. Не можу назвати це словом хобі, це – невід`ємна частина мене, скільки я себе пам`ятаю.

Мені дуже пощастило усвідомити ще в дитинстві, чим я хочу займатися, і приділити цьому багато часу. Коли мені було 10 років, почала займатися з Наталею Карлюгою, вона художник-аквареліст. Я добре запам`ятала її слова, що акварель опанувати найважче, і той, кому це вдалося, зможе малювати чим завгодно. Наступні п’ять років я була її учнем, за що дуже вдячна».

У шкільні роки юна художниця вигравала практично в усіх художніх конкурсах, у яких брала участь, дуже любила малювати стінгазети.

Попри захоплення малюванням, навчатися Олена вступила до Чернігівського педагогічного університету на фізико-математичний факультет. Але це не завадило їй на першому курсі почати освоювати портрети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: про 100 планів Олени Загребіної та творчість як спосіб життя

«Перший шарж я намалювала на свого старшого синочка і виклала фото роботи у Facebook. У той самий день почали писати знайомі з проханнями намалювати шаржі для них, і, як кажуть,«понеслося». Сьогодні шаржі в мене замовляють люди з усієї України. Із відгуків можу сказати, що діапазон вражень після отримання шаржу великий: від задоволеної посмішки до сліз радості».

0-02-04-a5f39e7ea7d70bc93119789e621ceba8473640c3dd99f054526357b8d6e945a3_b2e6b57c

Уже два роки художницю запрошують як шаржиста на свята по Чернігову й області. Олена малює швидкі шаржі за 5-10 хвилин.

У вересні-жовтні 2018 року мисткиня провела серію майстер-класів із малювання акрилом (бо ця фарба безпечна та швидко висихає) спільно з дитячою студією.

«Це були корисні, за відгуками учасників, експрес-уроки малювання з багатьма прийомами та фішками. Кожен мав у результаті достойну роботу, котру сміливо можна розмістити на стіні або подарувати».

Бути художником, вважає Олена, – це бути вільним, адже ця професія не має жодних рамок. Проте, зазначає вона, з огляду те, скільки сьогодні творчих дитячих студій і способів творчого дозвілля для дорослих, мабуть, художник – це модно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Модельєр, поетеса, пекар і науковець – грані таланту чернігівської письменниці Ганни Арсенич-Баран

«Коли кажуть, що художником бути важко, малооплачувано, незатребувано – це правдиво в одному: так, це важко. Адже більшість професій мають міру того, за який час можна їх опанувати, а потім лише вдосконалювати свої вміння. З роботою художника немає жодних рамок, правил, гарантій, чітких критеріїв».

Попри загальноприйняті поняття, в таке поняття, як «талант», Олена не вірить, адже, щоб досягти успіхів у справі, якою займаєшся, одного таланту замало.

«Створюючи картину, перебуваєш в постійному пошуку потрібного кольору, пропорцій, розмірів і ще багато чого, що треба тримати під контролем й аналізувати. Для цього лише так званого таланту замало. Якщо людині щось вдається краще за інших, то це означає, що вона намагалась вивчити це, досягти найкращого результату, постійно докладала зусиль».

0-02-04-43eead2badf22c146d189d7bd4dcbf65433fb83e208a0c662c2692c7a655a004_a77493e

Про себе художниця говорить, що зовсім не вписується в традиційний образ художниці «в літах, у беретику, спокійна, нікуди не квапиться».

«Я зовсім не така. Я мама в декреті, тому турбот щодня у мене вдосталь, і вже кілька років малюю лише на замовлення, переважно вночі, саме через дефіцит часу. Серед планів на майбутнє – звісно ж, почати створювати картини для власного задоволення, зробити виставку робіт. Хочу вийти на міжнародний рівень».

А ще Олена любить Чернігів, вважає його чудовим і сповненим можливостей містом, бажає чернігівцям жити на максимум і плекати мрії, а не страхи.

Спілкувалася Юлія Заліська

Ще статті по темі

Back to top button