Суспільство

Мандрівний народний університет: на Чернігівщині запрацював унікальний проект

У Чернігівській області стартував унікальний культурно-просвітницький проект – Мандрівний народний університет. Завдяки йому жителі навіть найвіддаленіших куточків області отримали нагоду зустрітись з іменитими чернігівськими викладачами й науковцями та поспілкуватися на суспільно значущі теми.

В умовах гібридної інформаційної війни такий формат взаємодії надзвичайно важливий, і подекуди люди запрошують лекторів приїхати повторно.

Ініціативу волонтерів і громадських активістів щодо створення Мандрівного університету підтримав голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник. Керівництво області приємно дивує своїми культурно-просвітницькими ідеями. Адже водночас із цією ініціативою нещодавно стартував ще один проект від чиновників Чернігівщини – «Українські вечори». Про це ми вже розповідали в минулих номерах газети.

Куратором та ідейним натхненником Мандрівного народного університету стала відома чернігівська активістка, кандидат філологічних наук Людмила Зіневич.

Журналісту «ЧЕЛАЙН» випала нагода поколесити Чернігівщиною разом із представниками Мандрівного народного університету, побувати на їхніх лекціях і поспостерігати за реакцією місцевих жителів на такі зустрічі. Цього разу стежки завели н Бахмаччину. До того ж, у дорозі було вдосталь часу, аби дізнатися про унікальний проект докладніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські виші потрапили до ТОП-200 українських університетів

Головна ідея – просвітництво

За словами кандидата філософських наук, доцента Тамари Андрійчук, ідея створення такого Мандрівного університету належить Людмилі Зіневич, яка уже три роки є керівником безкоштовних волонтерських курсів української мови. До речі, на них вивчають не лише мову, а й широке коло культурних і духовних питань. Із часом викладачі зрозуміли, що не тільки чернігівці цікавляться цими проблемами. Тож ідея про Мандрівний університет поступово викристалізувалася.

«Людмила Зіневич запропонувала брати участь у новому проекті і сама їздила разом із нами з лекціями на філологічну тематику. Активну участь у поїздках бере журналістка Тетяна Миргородська, виступи якої супроводжує демонстрація її документальних фільмів на патріотичну тематику, зокрема про дебальцівських героїв. Такі зустрічі проходять надзвичайно щемливо, бо на них приходять місцеві ветерани, матері загиблих, присутніми бувають і герої сюжетів. Дуже зворушливі зустрічі з ними були в Холмах, в Мені, в Ріпках. Кандидат історичних наук Сергій Горобець читає лекції про міфологізацію української історії, дарує місцевим бібліотекам свої книжки. Долучився до нас професор Сергій Леп’явко з тематикою про історію козацтва. Наше нинішнє спілкування з людьми дуже актуальне, бо зараз гостро стоїть питання інформаційної війни. Важливо донести до жителів області деміфлогізацію нашої історії, дослідження рис української ментальності, значення рідної мови та віри як зброї в часи гібридної війни. Чим ми, думаю, досить успішно займаємось, бо відгуки, на щастя, отримуємо поки тільки позитивні. Приємно, що працюємо не в корзину, а на результат», – зауважила Тамара Андрійчук.

 

Як бачимо, лекторський склад Мандрівного університету підібрався доволі потужний і серйозний. Кожен викладач із науковим званням, великим лекторським досвідом, тож прекрасно орієнтується в своїй тематиці і впевнено почувається у незнайомій аудиторії.

«Зараз дуже актуальна тематика історії української церкви – основні етапи її становлення. Часто на зустрічах стикаємося з тим, що люди не обізнані, що таке автокефальна церква, як складались відносини з Константинополем та Москвою в історичному вимірі. Доводиться все це пояснювати. Окрім того, багато людей цікавляться нашою українською культурою. Торкаємося теми про українську ментальність та становлення громадянського суспільства в нашій державі», – пояснює Тамара Андрійчук.

Наприклад у Батурині учні місцевої школи, а також школярі сусіднього Городища, вчителі і працівника заповідника «Гетьманська столиця» зацікавилися міфами про Другу світову війну. Захід запам’ятався зразковою організацією і чудовою аудиторією. Всі учасники заходу з непідробною цікавістю слухали кандидата історичних наук Сергія Горобця. А після зустрічі зізналися, що особливо цінні відкриття зробили для себе представники старшого покоління, які вивчали історію досить давно і геть під іншим кутом зору та за інших обставин. Тож від душі дякували пану Горобцю за змістовну і корисну зустріч.

«Ми вже об’їздили чимало районів. Нас дуже гарно зустрічали в Новгород-Сіверську, Городні, Куликівці, Корюківці, Ріпкинському районі, Сновську. Аудиторії завжди різноманітні – від робітників, як у Добрянському лісгоспі, до вчителів і працівників культпросвіти. Зустрічі потрібні, бо у людей є багато питань і часто бачиш, що через незнання відбуваються і неправильні оцінки, й інколи неправильний вибір», – розповідає Сергій Горобець.

Примітно, що лектори запевняють: зустрічі з новими людьми їх надихають. Окрім цього, дуже цікаво побувати в різних куточках рідної Чернігівщини та зануритися в їхню атмосферу.

Перше хвилювання й амбітні плани

Певні висновки і аналіз своєї роботи лектори Мандрівного університету роблять уже після низки зустрічей і встановлення контакту з новими локаціями. А на самому початку ініціатора проекту Людмилу Зіневич переповнювали амбівалентні почуття. На щастя, сумніви розвіялись одразу після старту, щойно вдалося встановити контакт з першими аудиторіями.

«Щаслива від того, що вдалося запустити ще один просвітницький проект – тепер Мандрівний університет. Сьогодні (23 січня 2019 року. – Авт.) наших викладачів зустрічав засніжено-морозний, але привітно-теплий Новгород-Сіверський. У різних аудиторіях говорили про історію, історичну пам’ять, національну ідентичність, важливість державної мови. Перед поїздкою мала безсонну ніч, страхи й побоювання, чи прийдуть люди, чи почують, чи зрозуміють, чи треба? Після спілкування, численних розумних запитань слухачів сумніви розвіялися – ТРЕБА! Дякую усім, хто підтримав, дякую колегам», – написала на своїй сторінці у Facebook Людмила Зіневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 96-річна студентка Зінаїда Цеброва навчається в університеті на Чернігівщині

Нині представники Мандрівного народного університету ставлять перед собою доволі амбітні цілі.

«Хочемо дістатися до всіх околиць, бо розуміємо, що область у нас прикордонна. Наприклад, кудись доходить мало газет, а десь сіверяни не те телебачення дивляться. Тож треба з людьми зустрічатися та роз’яснювати чимало питань. І громадам цікаво, коли до них приїжджають фахові спеціалісти. Ми бачимо, що результат від таких візитів дійсно є.

Щоправда, спочатку деякі райони не уявляють, з якою метою ми їдемо і яку аудиторію треба зібрати. А потім приємно, коли відповідають, що це дуже цікаво і що хочуть ще. Можливо, якщо будуть відповідні заявки, ще повернемось на якусь локацію», – запевнив кандидат історичних наук Сергій Горобець.

Від вдячних слухачів

Представники Мандрівного народного університету надзвичайно радіють, коли отримують відгуки від слухачів, які приходять на їхні лекції. Так відбувається практично що зустрічі. І коли всі охочі не встигають подякувати лекторам безпосередньо, то залишають відгуки у Facebook, як це зробив заступник голови Корюківської райдержадміністрації Володимир Полубень:

«Сказати, що захід був пізнавальний і дуже корисний, це як промовчати. Гості дали змогу отримати чудовий заряд інформацією не тільки з історії України, її мови, нав’язаних нам героїв, ідеалів і подій, а ще й розширити поле їхнього збору до масштабів всієї планети. Дуже корисно проводити такі зустрічі та доносити людям інформацію про те, що відбувається в країні і світі, про історичні передумови тих подій. Бо інколи вкрай очевидні речі не всі можуть побачити, мабуть, дається взнаки робота «блакитного екрану», а можливо, і небажання розбиратися в суті проблеми. В умовах військової агресії та потужної інформаційної війни з боку ворога, це може дуже дорого нам коштувати. Саме тому докладемо зусиль, щоб зустрічі з Мандрівним народним університетом продовжилися».

Надихаючись такими відгуками, лектори працюють ще самовідданіше.

«Одна жіночка в Новгороді-Сіверському сказала: «Після вашої лекції мені розвиднілось». Тож якщо хоч комусь розвиднілось, то ми приїжджаємо не даремно», – зауважила насамкінець Тамара Андрійчук.

Дійсно, в такий нелегкий для України історичний період подібні культурно-просвітницькі проекти – справжня знахідка. Як свіже повітря правди у закритому десятиліттями від істини карцері. Тож коли до вашого населеного пункту завітає Мандрівний народний університет, обов’язково відвідайте – не пошкодуєте.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button