Суспільство

«Ми ховаємо людей у траншеї, по 40– 45 людей на день, три морги переповнені»,- Владислав Атрошенко

До лікарень Чернігова щодня надходить приблизно 30 людей, поранених унаслідок обстрілів російськими окупаційними військами. Про це мер Чернігова Владислав Атрошенко розповів в інтерв’ю Дмитрові Гордону.
Атрошенко у відповідь на запитання про загиблих унаслідок обстрілів російськими окупантами мирних жителів сказав, що у нього є інформація про тих, хто після поранень помер уже в лікарнях, але немає даних про померлих під час бойових дій – цю статистику ведуть правоохоронні органи.

«У нас є статистика – у воєнний час ми враховуємо лише померлих поранених, так званих 300-х. Це страшно. Коли ти питаєш головного лікаря: «Скільки надійшло поранених?» – він каже: «15 осіб, стількись тяжких, стількись середньої тяжкості, стількись легких, усіх прооперовано, у двох чи трьох надії на життя немає». Ось тих, що помирають, ми враховуємо. Якщо одразу люди загинули або на лінії фронту, або під час бомбардування – вони потрапляють у морг і ними займаються прокуратура, військові. Цієї статистики в мене немає. Щодня у нас у лікарнях (у нас дві лікарні) перебуває по 200 поранених і щодня надходить 25–30 поранених. Якщо трапляється бомбардування, як у нас було одного дня: міна прилетіла в чергу людей, які стояли по хліб, мирних жителів, – у нас за раз загинуло 14 людей і 18 тяжко поранених. Таких випадків також багато», – сказав мер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова ОДА Чаус: По Чернігову б’ють кожні 15 хвилин. Є підвали, де люди тиждень без їжі

Російська армія веде війну проти мирного населення, наголосив він.

Гордон запитав, чи правдивою є інформація про те, що на вулицях Чернігова лежать тіла загиблих і ховають їх у центрі міста.

«Цвинтар «Яцеве» у нас не працює, бо він у зоні бойових дій. Там немає можливості [провести поховання загиблих], там відбувається війна пряма. Ми ховаємо на кладовищах уже закритих, де вже вся територія зайнята. Ми розробляємо залишки цієї території і ми ховаємо у траншеї, трактор риє траншею, і ми ховаємо в середньому сьогодні на день 40–45 людей. Водночас черга є на тиждень у моргах, бракує потужностей холодильників, ми ставимо поруч із моргами рефрижератори. У нас три морги переповнені. Тому щодо статистики… Ми враховуємо лише людей, які померли, потрапивши ще живими до лікарень, їх понад 150 осіб. А чому вони лежать по годині, по півтори, дві години на вулиці? Це страшне, моторошне видовище. Тому що немає зв’язку, немає електроенергії, […] покриття [мобільного зв’язку] не скрізь є, і коли бомбардування, люди бояться, і ось мертві лежать по півтори-дві години на вулиці, поки їх не заберуть. Так, це моторошна війна. Війна, де цілеспрямовано знищують мирне населення, я на цьому наголошую у 15-й раз», – відповів Атрошенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Гордон

Ще статті по темі

Back to top button