Суспільство

Мити транспортні засоби у водоймах і поблизу них заборонено

Поїздка на автомийку – це завжди витрати не тільки на послугу, але й на бензин. Тому багато водіїв вибирають простий і безкоштовний варіант – помити машину в річці, озері чи поблизу них. Але мало хто задумується, якої непоправної шкоди завдає своїми діями. Під час миття транспорту до водойми потрапляють не тільки бруд, а й паливно-мастильні матеріали та інші хімічні речовини. Бензин, мазут, мастила та мийні засоби впливають на якісний стан води та завдають шкоди водним біоресурсам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко поклав око на водойми біля «Золотого берега»

Із метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів, навколо озер, водосховищ та інших водойм у межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Встановлюються вони по берегах уздовж урізу води (в меженний період) завширшки:

— для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше як 3 гектари – 25 метрів;

— для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше ніж 3 гектари – 50 метрів;

— для великих річок, водосховищ на них та озер – 100 метрів.

Прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

Так, ст. 89 Водного кодексу України та п. 3. 14 Правил любительського і спортивного рибальства у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм, на островах та у рибогосподарських водоймах забороняється миття та обслуговування транспортних засобів, техніки, а також проведення робіт, які негативно впливають на стан водойм. Органам рибоохорони надано право складати адміністративні матеріали за порушення правил рибальства.

Тому наголошуємо, що у разі встановлення факту миття у рибогосподарських водоймах або їх прибережних смугах транспортних засобів, а також проведення робіт, які негативно впливають на стан водойм на порушників чекає штраф. Згідно ч. 3 ст. 85 КУпАП, розмір штрафу для громадян становить до 170 грн, посадових осіб – до 510 грн.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Ще статті по темі

Back to top button