Суспільство

На Чернігівщині брак вакансій, тож людей відправляють розбирати завали, але такій роботі вони раді

Дві сотні безробітних, які перебувають на обліку в Чернігівському центрі зайнятості, залучили до розбирання завалів будинків пошкоджених під час бойових дій.

Люди працюють в одному з найбільш розбитих районів Чернігова за мінімальну зарплату за договором на місяць. При цьому допомога з безробіття — не виплачується, йдеться в ТСН.  

Околиці Чернігова без перебільшення — випалена землю. Згарища вперемішку з частково зруйнованими будинками. На розборах завалів працюють головно жінки, який на обліку у центрі  зайнятості більшість. 

Оксана 20 років працювала у торгівлі, тепер тягає будівельне сміття. «Все змінила війна, нас «освободили» кого від будинків, кого від роботи, кого від родичів, дуже страшно, я всю війну перебула в Чернігові, дуже було страшно, боялася», — розказує вона. 

Вона сама з цього району, її  будинок теж постраждав. То ж тих, хто втратив все, як ніхто  розуміє, бо жінка без вагань і  погодилася  на тяжку роботу за мінімальні гроші. «Хоч за комуналку заплатить і допомогти», — каже вона.  

Поміж тих, хто розбирає завали  —  двадцятирічна Аліна —  наймолодша. Тендітна дівчина ледь тягає відра. «Я сирота, у мене немає батьків, нікого. І людям допомагаю і собі хоча  якусь копійку зароблю», — каже дівчина.

Всі  вони працюють за строковим договором на місяць. Восьмигодинний робочий день, два вихідні, обідня перерва та кожну годину — 10 хвилин перепочинку. На оплату їхньої праці у центрі зайнятості Чернігова закладено 5 мільйонів гривень. «Люди по місту Чернігову задіяні більше двохсот і от починаємо на Бахмаччині по селі Дмитрівка теж працювати по розбору будинків і в селі Іванівка, це під Черніговом. Люди хочуть йти, хоч не для всіх вона приваблива напевно. Я думаю, що спрацьовує відповідальність — це бажання чернігічан відновити місто», — каже директор Чернігівського обласного центру зайнятості Падалка Лідія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбиток війни у творчості: пісні Олега Кошевого

На Чернігівщині на обліку нині стоїть майже 12 тисяч безробітних. Якщо протягом місяця не знайшлося вакансій за профілем, людям пропонують роботу, яка є. Як не парадоксольно, але після деокупації області рівень безробіття на пару відсотків навіть знизився, порівняно з минулим роком. Це пов’язано з тим, що частина людей додому так і не повернулася, частина пішла на фронт. Найбільша проблема в тому , що вакансій у регіоні немає.

Для Тетяни теж нічого не знайшлося за її спеціальністю. І жінка погодилася стати хоч якось корисною для тих, хто постраждав. «Хіба сім’я справиться з таким об’ємом роботи — це на роки, щоб розгребсти ці завали, не кажучи про те, щоб побудувати, як вони будуть будувати, зимувати — це теж питання. Не можна без сліз дивится на ці зруйновані будівлі», — каже Тетяна.  

Свій двір Ганна Прищепа спочатку розгрібала разом з сином з інвалідністю. Вже потім долучилася бригада помічників, а волонтери частково полагодили гараж, де родина і живе. «Це все дірка була, ледве ворота поставили, а цієї ночі вже і холодно було, чесно кажучи», — розповідає жінка.

Гараж поки без даху, його лише накрито брезентом. Добрі люди дали диван та плитку. Майже в 70 років доводиться все починати з нуля, але як зимувати в холодному гаражі без опалення, жінка не уявляє. «Боса, гола, я не знаю, що я буду робить», — каже жінка.  

Нині вже розібрано згарища на тридцяти подвір’ях. І 150 у цьому районі ще мають розібрати,  каже Олег Бібіков. Він один з тих, хто організував волонтерський рух у Чернігові. Добровольці у понад шести сотнях хат замінили дахи та  вікна.  Роботи ще не початий край, але так бракує будівельних матеріалів і робочих рук.

«За 4 місяці понад 300 волонтерів пройшло, це саме по будівельним роботам. Волонтерів залишилося 10, з центру зайнятості 200. Люди шукають, як їм жити, за що їм жити і ми стикнулися з тим, що у нас був брак рук», — каже благодійник.

До громадських робіт ще хочуть залучити щонайменше 600 безробітних.  Дві третини  людей з першої групи, каже Олег  Бібіков, після обов’язкового терміну роботи — продовжили працювати на розборах завалів і далі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button