Суспільство

На Чернігівщині Держпродспоживслужба визнала непридатними до застосування 55 одиниць вимірювальної техніки

Спеціалісти відділу ринкового та метрологічного нагляду Управління захисту  споживачів протягом 1-ого кварталу здійснили 4 перевірки на предмет дотримання законодавства у сфері метрології та метрологічної діяльності суб’єктами господарювання, які відповідно до затверджених КМУ критеріїв оцінки ступеня ризику від впровадження господарської діяльності у сфері законодавчо регульованої метрології віднесені  до високого ступеня ризику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині Держпродспоживслужба «забракувала» електричний клейовий пістолет

При проведенні перевірок обревізовано 370 одиниць засобів вимірювальної техніки (далі — ЗВТ), з яких 55 одиниць визнано непридатними до застосування.

Найбільш характерні приклади порушень метрологічних вимог, виявлені при перевірках, стосуються використання неповірених засобів вимірювальної техніки та відсутності осіб, відповідальних за метрологічне забезпечення на підприємстві, що є порушенням ст. 14 і ст. 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

На відповідальних за метрологічне забезпечення осіб складені протоколи про адміністративні правопорушення, а керівникам підприємств видані приписи про усунення виявлених недоліків.

Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VII законодавчо регульовані ЗВТ, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту.

Перелік категорій  законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки,  що підлягають періодичній повірці, затверджено  постановою КМУ від 04.06.2015 № 374.

Фахівці звертають увагу, що під час придбання нового обладнання доцільно звертати увагу на його технічні характеристики, наявність паспорта чи інструкції з експлуатації  та підтвердження пройденої повірки.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button