Суспільство

На Чернігівщині дідусі чекають закінчення карантину, аби знову збиратися в «чоловічому клубі»

Так уже повелося, що сільських жінок вважають більш активними, ніж чоловіків. Представниці прекрасної статі – зазвичай у гущині суспільних подій, їм до всього є діло, і, попри зайнятість і господарські клопоти, їм вистачає часу ще й на справи до душі – рукоділля, співи в хорі чи підготовку якихось свят.

Між тим, на Менщині є невелике село Бірківка, яке якраз є винятком із правила. Тут сільські пенсіонери-чоловіки знаються на цікавому, як для своєї вікової категорії, відпочинку. Щоправда, поки на час карантинних обмежень дідусі зробили паузу, запаслися терпінням і чекають відновлення зустрічей у своєму «чоловічому клубі».

В. о. старости села Бірківка Наталія Хоменко підтвердила журналісту ЧЕline, що до карантину місцеві чоловіки-пенсіонери дійсно збиралися вечорами в місцевому кафе, аби пограти в доміно та обговорити останні новини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відбувся форум «Сіверська брама» (Фото)

«Таких близько десятка. Причому, це пенсіонери більш старшого віку. Ще був живий колишній голова сільської ради Дмитро Аврамович Сльозка, якому за 80 було, то він на посиденьки ходив пішки з кінця села. На жаль, у 2018 році його не стало. Не дуже давно помер ще один чоловік, який до кафе ходив, але цей значно молодший був.

Чоловіки збиралися не горілку пити, а спілкуватися. Всім ще й місця не вистачало, щоб у доміно грати, то по черзі за стіл сідали. Там у кафе телевізор, то гуртом могли якийсь футбол подивитися, новини обговорити», – каже Наталія Хоменко.

Діяв «чоловічий клуб» зазвичай узимку, бо влітку в кожному господарстві багато справ, тож часу на дозвілля не вистачає.

«Взимку вони збиралися щовечора, як на роботу.  Мій чоловік туди теж ходив. Щойно трішки потемніло, вже там. Причому за будь-якої погоди, навіть лютий мороз – не завада.

Гуляли до 21-22 години вечора, а тоді по домівках розходилися, пішки по снігу, в мороз. До 22-ї ще ліхтарі по селу світять, так їм видно. Ще дорогою поспілкуються трохи. В кафе їм цікаво було. Вони всі майже одного віку, теми для розмов мали, інтереси спільні, ділилися досвідом. Може, коли й пиво пили, але потрошку», – розповіла Наталія Хоменко.

Бірківські чоловік вірять, що нинішньої зими від своєї традиції не відступлять, тим паче, що власник кафе ставиться до таких посиденьок із розумінням.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button