Суспільство

На Чернігівщині хлопчика вкусила чорна гадюка

13 квітня до реанімаційного відділення КНП «Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького» доставили хлопчика, 2013 року народження, якого за кисть вкусила чорна гадюка. Пригода трапилася в заболоченій ділянці села Володькова Дівиця.

Під час звернення до лікарні хлопчик перебував у стані середнього ступеню важкості та потребував невідкладної допомоги, що була надана в умовах реанімаційного відділення. Повідомляє в соцмережі Ніжинська міськлікарня.

Нині з юним пацієнтом усе добре. Після проведених кількох днів лікування в умовах реанімаційного відділення він у задовільному стані виписаний додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кліщі атакують: люди бояться йти до лікарні через карантин

У повідомленні також йдеться, що за останні роки відзначається збільшення кількості гадюк в навколишньому середовищі, частіше почали бачити їх у населених пунктах, збільшилася також і кількість звернень громадян із приводу укусів гадюк. Проте плазуни зазвичай не нападають, але, захищаючись, можуть вкусити.

Тяжкість отруєння після укусу залежить від виду гадюки, пори, віку людини, глибини та місця укусу. Найнебезпечніші укуси – в обличчя, шию, грудну клітку. Менш небезпечні укуси в руки та ноги. Після зимової сплячки отрута гадюки особливо токсична, концентрація отрути вища в голодної гадюки.
На місці укусу гадюки залишаються дві кровоточиві ранки, це сліди від двох отруйних зубів, відзначається набряк, біль, відчуття напруження в зоні укусу, потерпілий відчуває загальну слабкість, нудоту, блювоту, головний біль, головокружіння, відчуття страху, задухи, серцебиття, характерні падіння артеріального тиску, судоми, порушення свідомості.

Укушені гадюкою потребують невідкладної медичної допомоги, а саме:

  • терміново розпочати інтенсивне відсмоктування отрути, це дає змогу видалити до 30-50% отрути з місця укусу. Процедура відсмоктування гадючої отрути безпечна, оскільки гадюча отрута, потрапивши в рот і шлунок, отруєння не викликає,
  • ураженій частині тіла чи кінцівці необхідно забезпечити повний спокій, це зменшить поширення отрути по організму,
  • місце ранки необхідно обробити 5-відсотковим спиртовим розчином йоду чи «зеленкою», можна одеколоном чи спиртом,
  • на догоспітальному етапі рекомендовано випити значну кількість рідини,
  • якомога швидше транспортувати потерпілого до лікарні в лежачому положенні,
  • під час транспортування необхідно забезпечити профілактику асфіксії блювотними масами.

Вирушаючи з дітьми на природу, виберіть місце відпочинку, де потенційно не може бути гадюк, треба на ноги одягти чоботи, штани не повинні щільно облягати ноги, їх слід заправити в чоботи таким чином, щоб вони нависали над чоботами.

Будьте обережні та не провокуйте гадюк.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button