Суспільство

На Чернігівщині хочуть знищити останній дитячий санаторій

Цікава тенденція спостерігається на Чернігівщині – в передвиборчий період багато політичних сил позиціонують себе доблесними захисниками народу, обіцяючи всіляко підтримувати та допомагати. Утім, щойно політикани потрапляють до влади, – риторика різко змінюється. І замість допомоги люди отримують ляпас у вигляді збільшення тарифів, закриття шкіл, скорочення робочих місць тощо.

Черговий (хоч і не новий) «подарунок» від влади області – закриття єдиного на Чернігівщині дитячого санаторію «Пролісок», що на Ніжинщині.

Основна причина – відсутність грошей. Але економити чомусь вирішили на дітях і працівниках санаторію.

Для влади гроші важливіші за здоров’я дітей

Тим, хто цього ще не розуміє, нинішня більшість Чернігівської обласної ради хоче довести це в усій красі. На рік у санаторії «Пролісок» оздоровлювалися приблизно дві тисячі дітей із різних районів Чернігівщини і навіть з інших областей. Заклад розташований у надзвичайно мальовничому місці – сосновий ліс, особливо корисний для дітей із захворюваннями системи дихання. З пандемією коронавірусу ситуація дещо змінилась. Карантин не дав змоги санаторію приймати дітей, почався простій. Обласна рада минулого скликання з порозумінням поставилася до ситуації і регулярно допомагала закладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забезпеченість киснем, кредит онкоцентру та закриття санаторію «Пролісок»: обласна рада зібралась на сесію в повному складі (Відео)

«Ще минулого року до мене як депутата обласної ради звертався колектив стосовно затримки виплати заробітної плати. Ми зініціювали серед депутатів обласної ради робочу групу та неодноразово виїжджали в санаторій, ознайомлювались із проблемами, які виникли. Щороку депутати минулих скликань виділяли кошти для ремонтів у закладі. Так були проведені ремонти дахів, заміна вікон, ремонт системи опалення, тощо», – розповідає Ірина Грозенко, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Більшість нових депутатів, обраних восени минулого року, подивилася на ситуацію інакше: «Не функціонує, дарма що через коронавірус, – треба закрити».

Дійшло до того, що почали маніпулювати суспільною свідомістю: демонстрували найгірші вибіркові фото закладу, залучали «спеціальних» медиків, які критикували санаторій, навіть ображали дітей фразами «який дурень туди їздить», мовляв, там усе погано. Чиновники, які дозволяють собі такі ганебні висловлювання в бік дітей, не розуміють, що не всі родини мають статки для дитячого відпочинку на морі чи за кордоном. Політикани і простий народ перебувають у кардинально різних векторах життя. Тому в них і не болить серце через ліквідацію санаторію.

«Те, що нам показали на цій сесії, це вибіркові фото, щоб очорнити стан закладу, підкреслити, що все погано, і що його треба закривати. Можливо, там і є кілька кімнат у такому стані, оскільки приміщення не опалювалися цю зиму. Але насправді загалом усе не так. Стан санаторію задовільний. До прикладу, там навіть ще стоять котли, які жодного разу не використовувалися, нові», – зазначає Ірина Грозенко.

Також цікава ситуація із маніпуляціями стосовно вартості утримання санаторію. Спершу ініціатори закриття запевняли, що «Пролісок» є фінансовим тягарем для бюджету в розмірі семи мільйонів гривень. Потім заговорили про суму в п’ять мільйонів. Врешті стало зрозуміло, що загалом утримання санаторію коштуватиме для області менше ніж три мільйони гривень на рік. Недолугими також видаються заяви про те, що фактично заклад не може виконувати функцій санаторію.

«Пролісок» може бути перепрофільований із санаторію, наприклад, у дитячий будинок відпочинку, дитячий табір тощо. Усе в наших руках, в руках обласних депутатів. Було б бажання», – каже пані Грозенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Наш край» виступає проти закриття санаторію «Пролісок» на Чернігівщині

Мають опозиційні депутати і варіанти знаходження коштів. Профінансувати можуть громади, зацікавлені в оздоровленні своїх дітей.

«Я неодноразово пропонувала на виїзних засіданнях робочої групи депутатів, щоб зібрати голів ОТГ, які могли б бути зацікавленні в існуванні цього санаторію. Співфінансували б його. Адже в громадах зараз дуже гостро стоїть питання оздоровлення дітей, фактично, це останній санаторій в області. Невже, закривши «Пролісок», влада таким чином збирається робити наших дітей здоровішими? І коли «більшість» ради говорить, що на санаторій немає грошей у бюджеті області, то чому не було зроблено такий елементарний крок, як звернення до ОТГ, із проханням співфінансувати чи взяти на баланс цей заклад? Палець об палець не вдарили, щоб вирішити проблему. Просто закриваємо… Тому, коли мені кажуть, що вони зверталися до голів ОТГ, вважаю, що це все пусті слова. Де письмові звернення? Де відповіді цих голів? Усього цього немає. До кого зверталися, коли зверталися – незрозуміло. Нині надходять різні директиви на місця – відзвітуйте, де ви будете оздоровлювати дітей. А крім пришкільних майданчиків, у нас же нема де дітей оздоровлювати. І вони закривають останній санаторій…», – зазначає Ірина Грозенко.

У розвитку установи зацікавлені насамперед діти, громади, частина депутатів обласної ради, колектив закладу (понад сто осіб), який не здається, і тепер, навесні, без грошей, вони туди приїжджають і наводять лад. Адже вірять у те, що рано чи пізно цей заклад усе ж таки відновить роботу. Люди не розуміють, як владі може забракнути здорового глузду, щоб знищити санаторій…

Комерційний інтерес?

У кулуарах облради подейкують, що справжня причина закриття прозаїчна: мовляв, мальовниче місце, і територія санаторію приглянулася комерсантам у владі. Ділянка велика, місце прекрасне – сосновий ліс, вигідне логістичне розташування. Чом би і ні?

У п’ятницю, 23 квітня, на другому пленарному засіданні сесії Чернігівської обласної ради розглядатимуть питання закриття дитячого санаторію «Пролісок». Це буде своєрідний тест на порядність. Ми обов’язково відстежуватимемо цю ситуацію й опублікуємо всі прізвища депутатів, які проголосували за знищення санаторію. Щоб ви, жителі Чернігівщини, при зустрічі глянули в очі цим депутатам і спитали ціну дитячого здоров’я.

Утім, будемо сподіватися, що все ж переможе здоровий глузд – і санаторій збережуть. Не дайте зав’янути ніжинському «Проліску»!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button