Суспільство

На Чернігівщині московські служителі приватизували церкву: релігійні баталії в Носівці

«Древній козацький храм, історична та культурна пам’ятка, окраса нашого міста був приватизований!!! Михайлом Гуликом (священник упц мп, благочинний Носівського округу, настоятель Свято-Троїцького храму в Носівці, митрофорний протоієрей – за інформацією з порталу «Енциклопедія Носівщини». – Авт.) ще у 2003 році, разом з іншими приміщеннями на території (від недільної школи до туалету включно)», – це цитата з допису, днями розміщеного краєзнавцем та активістом Валерієм Фурсою у ФБ-групі «Носівка Nosivka Nosowka».

Йдеться про приватизацію Свято-Троїцького храму в Носівці: церкви-пам’ятки архітектури місцевого значення, що була зведена у 1765 році. Про те, що божниця приватизована, містяни дізналися під час зборів, на яких розглядався перехід релігійної громади міста з упц (московського патріархату) до ПЦУ (української церкви), що відбулися 30 квітня 2023 року. Результатом зборів стало позитивне рішення носівчан стосовно переходу до Православної церкви України.

«Мирним демократичним шляхом зібрання ухвалило рішення про перехід до ПЦУ. За перехід проголосували понад 180 присутніх, проти переходу – 7 осіб при одній людині, яка утрималася. Громада висловила довіру батюшці Василю Петухову», – йдеться в дописі Валерія Фурси.

Та якщо загальновизначене бажання носівчан перейти до ПЦУ запитань не викликає, то факт приватизації пам’ятки місцевого значення за собою тягне чималий шлейф із них: Хто? Коли? Як? і т.д. Частково відповідь на ці запитання можна знайти в опублікованих Валерієм Фурсою документах у ФБ-групі «Носівка Nosivka Nosowka». З них стає зрозумілим, що рішенням Носівської міської ради від 28 серпня 2009 року право власності на Свято-Троїцький храм належить «громаді української православної церкви». 18 вересня 2009 воно набирає чинності на підставі рішення місцевого виконкому.

Аби запобігти можливим запитанням із розряду «якщо власність колективна, то до чого тут вищезгаданий священник упц (мп) Михайло Гулик?». Одразу зазначимо: в публічному реєстрі для громадян і бізнесу він зазначений її керівником.

Отож, рішення, прийняте у 2009-му, «аукнулося» містянам зараз. Адже тепер замість швидкого та відносно безболісного переходу від упц (мп) до ПЦУ доведеться пройти чималий шлях судів, аби церква «колективна» (така форма власності зазначена в документах. – Авт.) стала народним храмом. Утім, носівчани налаштовані, попри всі можливі складнощі, боротися з осередком проросійського впливу у своєму місті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новобудова на Масанах: як вирішилося питання скандального будівництва

«Громада рішуче налаштована позбутися в Носівці російського впливу. Перехід будь-якої церкви з упц до ПЦУ – це ще одна перемога України у війні», – цитата з допису, днями розміщеного краєзнавцем та активістом Валерієм Фурсою у ФБ-групі «Носівка Nosivka Nosowka».

Та, швидше за все, чималу порцію дров до багаття релігійних баталій, що палає в Носівці, підкинуть ще й прихильники упц (мп). Навіть точніше – уже почали це робити: паралельно зі зборами прихильників ПЦУ вони провели власні – у приміщенні храму.

«Сьогодні відбулися Загальні збори Свято-Троїцької парафії м. Носівка. На зборах парафіяни ще раз підтвердили свою приналежність до української православної церкви та одноголосно проголосували за це! З чим вас усіх вітаємо!!!» – автор допису Ольга Головко розмістила його у ФБ-групі «Свято-Троїцький храм м. Носівка.»

Палкі дискусії розгораються між представниками ПЦУ та упц і в коментарях, під ФБ-дописами обох сторін. Хто в цих баталіях правий і кому насправді належить церква, розбиратиметься суд. Ми стежитимемо за подальшим перебігом подій і розказуватимемо вам про нові повороти цього релігійного трилера.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button