Суспільство

На Чернігівщині священник ПЦУ виграв суд проти попа упц

Більше ніж рік тому відбулися загальні збори релігійної громади української православної церкви Свято-Вознесенської парафії м. Корюківка Чернігівської області. На них зареєструвалися 162 члени релігійної громади, з яких 159 проголосували «за» зміну канонічного підпорядкування (перехід до ПЦУ).

Але попри те, що вже сплило багато часу, в храмі як служив, так і служить Олександр Дем’яненко від упц. Тож баталії довкола храму тривають.

Між тим, парафія ПЦУ, яку очолює протоієрей Володимир Шемендюк, благочинний Менського округу, не сидить склавши руки, а подала позов до суду. І суд уже виніс свій вердикт.

«Суд виніс рішення про те, щоб задовольнити наш позов у повному обсязі. Але ми позивалися не до релігійної громади, не до юридичної особи, а саме до Олександра через те, що він перешкоджає потраплянню релігійної громади і мене як її очільника до храму. Щоправда, Олександр ще має право подати апеляцію у відведений законом термін», – розповідає Володимир Шемендюк, благочинний Менського округу.

За його словами, надалі позиція діяти, відповідно до законодавчої площини, не змінилася.

«Я буду консультуватися з юристами, як правильно діяти, щоб не припуститися помилок. Але наша толерантність на початку наших дій ініціювала їхнє свавілля. Це треба зупиняти. У нас релігійних громад московського патріархату ще чимало і переходи будуть. То наш приклад усім покаже, що за протиправні дії є відповідальність», – пояснив отець Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є велика печера-суфозія

Наразі він чекає на судове рішення, яке має отримати на руки. 

«Але після того, як десять днів мине, думаю, що ми будемо пробуджувати громаду. Бо один священник – це не церковна громада. Хочу закликати людей підтримати ПЦУ. І спільними зусиллями ми й зайдемо до храму, що належить церковній громаді. Треба, щоб люди прокинулися від духовного сну, бо на початку нашого шляху люди були неактивними, а нині треба переходити у активну фазу, коли ми маємо скинути з себе ярмо.

А до Олександра тепер, думаю, будуть окремі питання. І не від релігійної громади, а від правоохоронних органів. Бо суд у правовому полі показав нашу правоту. А він заважав користуватися власністю законним власникам. Я думаю, що покарання має бути найсуворішим за це», – наголошує Володимир Шемендюк..

Команда ЧЕЛАЙН продовжує тримати руку на пульсі цього питання. Про всі зміни, які відбуватимуться надалі, оперативно повідомлятимемо.

Спілкувалася Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button