Суспільство

На Чернігівщині зменшили норми вилову риби

Наприкінці січня набули чинності ліміти та прогнози на вилов біоресурсів у річках, Азовському та Чорному морях та їх затоках на 2021 рік, затверджені Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

До слова, зазначені документи ґрунтуються на висновках науковців. Крім того, робота над лімітами тривала одночасно з підготовкою чергового видання Червоної книги України. Національна комісія з питань Червоної книги включила до книги підуста та виключила рибця звичайного.

Щороку науковці розраховують обсяги та види водних біоресурсів – прісноводної та морської риби, молюсків, ракоподібних, водоростей – які можна виловити з водойм. Такі дані допомагають визначити і затвердити правильні норми вилову. Це роблять, аби зберегти довкілля та мешканців водойм, адже неконтрольований вилов може призвести до зникнення окремих видів чи збільшення популяцій інших. Отже, для підтримки природного балансу, забезпечення раціонального використання водних біоресурсів та державного контролю за їх вилученням, Міндовкілля щороку затверджує ліміти та прогнози на вилов риби та інших біоресурсів на основі пропозицій Держрибагентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сільськогосподарське товариство зайняло землі історико-культурного призначення на Чернігівщині

З наказом «Про затвердження лімітів та прогнозів допустимого спеціального використання водних біоресурсів загальнодержавного значення у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) (крім Азовського моря із затоками) на 2021 рік» можна ознайомитися за посиланням.

Варто зазначити, що вказаним документом визначені норми вилову біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Чернігівської області (річка Дніпро та річка Десна з озерами). До речі, цьогоріч у порівнянні з 2020 роком дещо зменшені нормативи вилову ляща, сома, чехоні, синця та окуня.

Як повідомляє Міндовкілля, найближчим часом будуть затверджені також режими рибальства та квоти добування водних біоресурсів на 2021 рік.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button