Суспільство

Почесних громадян Чернігова має побільшати, також запровадять нову медаль

Нещодавно Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко запропонував чотири кандидатури на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова».

Зрозуміло, що йдеться про людей, які зробили значний внесок в організацію оборони Чернігова від переважаючих сил російських загарбників у лютому – квітні нинішнього року.

Сьогодні, 12 вересня, на комісії з питань присвоєння звання «Почесний громадянин міста Чернігова» в Чернігівській міській раді було розглянуто й обговорено пропозицію Владислава Атрошенка.

За словами Олександра Ломако, секретаря Чернігівської міської ради, зазвичай до Дня міста, яке ми відзначаємо у вересні, традиційно вшановують людей, котрі прославляють місто або своїми видатними досягненнями, або іншими діями. І нині найвищою нагородою в Чернігові є звання Почесного громадянина міста.

«На жаль, більшість наших рішень були посмертні. Пам’ятаю, що за життя я вручав нагороду Олені Костевич (видатна спортсменка-стрільчиня. – Авт.).

Нині хотілося б, щоб люди, яким пропонує дати відзнаки міський голова, а ці нагороди присвоять цьогоріч, мали б змогу найближчим часом отримати їх особисто», – каже Олександр Ломако.

До речі, цього року пропонується відзначити чотирьох осіб.

«Завдяки вмілому командуванню військовими частинами та добровольцями, які були в місті, Чернігів вдалося вберегти, наше місто жодного дня не було в окупації. І коли почали з’являтися новини з Бучі, Ірпеня та інших міст і сіл, зокрема, звільнених зараз, ми розуміємо ціну того, що вдалося нашим захисникам», – зауважив Олександр Ломако.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Йога як спосіб життя для Вікторії Шекун

Тож звання «Почесний громадянин міста Чернігова» пропонується надати:

  • генерал-майору Ніколюку Віктору Дмитровичу, командувачу ОК «Північ». До речі, за оборону Чернігова 10 березня Президент Володимир Зеленський присвоїв йому звання «Герой України», а 6 квітня вручив орден «Золота Зірка»;
  • Герою України, полковнику Ході Леоніду Олексійовичу, командиру 1-ї окремої танкової Сіверської бригади;
  • полковнику Брижинському Дмитру Володимировичу, командиру 58-ї мотопіхотної бригади, який безпосередньо керував обороною міста Чернігова в лютому-квітні нинішнього року;
  • полковнику Висоцькому Олексію Олексійовичу, який командував силами територіальної оборони міста Чернігова.

«У такий спосіб хочемо висловити вдячність, подяку та повагу за те, що вони зробили. До речі, їхні дії відзначили навіть у Пентагоні, де захоплювалися рішеннями керівництва української армії з оборони Чернігова», – сказав секретар Чернігівської міської ради.

Він також повідомив, що багато спілкувався з жителями Чернігова, відколи ініціатива про присвоєння почесних звань була висловлена публічно. І є думки, що командування, звісно, заслуговує на відзнаки, але водночас є багато оборонців Чернігова, які віддали життя за місто або проявили себе дуже героїчно.

Тож на найближчу сесію міської ради, окрім питання про присвоєння звань «Почесний громадянин міста Чернігова», винесуть питання про запровадження нової нагороди – медалі «За оборону Чернігова».

«Будемо нагороджувати і посмертно, і живих наших Захисників цією медаллю. Історія ще відкриє нам багато прізвищ Героїв військових і цивільних.

Це наш обов’язок – максимально вшановувати тих, хто ризикував життям чи віддав його за наше місто», – переконаний Олександр Ломако. 

Комісія проголосувала за пропозицію міського голови і за запровадження нової відзнаки. Далі за ці ініціативи мають проголосувати депутати Чернігівської міської ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button