Суспільство

На Чернігівщину несе пил із Прикаспійської низовини

Двічі за квітень разом із повітряними масами до України потрапляв пісок із Сахари. Уперше це було в перших числах місяця, вдруге – наприкінці місяця.

Щоправда, чернігівці відчули все це на собі лише раз, 3 квітня, коли було доволі вітряно та спостерігалася курява.

Вдруге африканський пісок до Чернігова не дістався, але випав із дощем у Києві, Херсоні, на Миколаївщині та Черкащині.

Про пил знову згадали наприкінці травня. За інформацією Українського гідрометцентру цього разу до України прийде пил не з Сахари, а з Прикаспійської низовини. Кажуть, що пилова хмара виникла через те, що в Прикаспійській низовині сталися свої локальні метеорологічні явища. Наприклад, пройшов атмосферний фронт над якимись піщаними територіями – і, відповідно, піднявся пил та пісок у верхні шари атмосфери. Пил в атмосфері кардинальних змін не спричинить, спостерігатиметься лише незначна тьмяність неба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літо на порозі: перспективи пляжного сезону в Чернігові

Учора, 27 травня, першими цей пил зустріли південно-східні області України. А сьогодні-завтра, 28 і 29 травня, хмара піде на центральні, північні й трохи на західні області. За словами синоптиків, найменше пилу буде на північному сході України – це Чернігівщина та Сумщина.

Зрозуміло, що для алергіків і людей із груп ризику додаткова запиленість повітря може позначитися на самопочутті. Тож таким людям під час піщаної куряви варто перебувати в приміщенні із зачиненими вікнами. Якщо ж все-таки необхідно бути на вулиці, то лікарі радять одягати окуляри, маски, капелюхи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button