Суспільство

На Чернігівщину повертаються нащадки прадавніх турів

На Чернігівщину повертаються нащадки прадавніх турів, яких не було майже 500 років.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє парк природи «Беремицьке».

Як розповіла кореспонденту Укрінформу директор Благодійного фонду «Беремицьке Біосфера» Тетяна Ферльовська, 12 особин турів зараз перетинають український кордон. Закупили їх у латвійському Національному парку «Кемері». Тварини мають темний окрас і дуже схожі на справжніх первісних турів.

Пані Тетяна додала, що розведення туроподібної худоби Хека в парку «Беремицьке» стане другою частиною проєкту Благодійного фонду з відтворення цієї популяції в Україні. Першою була виставка «Прадавній тур: минуле і сучасне», яка відкрилась 18 жовтня п. р. в Київському Палаці дітей та юнацтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині можна сфотографуватися з ручним лосем (Фото)

За словами Ферльовської, виведенням туроподібної худоби в 20-х роках минулого сторіччя зайнялися брати Луц і Хайнц Хек. Один із них працював директором Берлінського зоопарку, а другий — Мюнхенського. Витривалу й схожу на турів породу великої рогатої худоби, яка тепер має ім’я братів, вони вивели шляхом зворотного схрещування.

Після Другової світової війни та бомбардування Берліна в Німеччині залишилось тільки 18 особин виведених братами биків. На сьогодні ж у національних парках Європи їх налічується вже 4000.

Як відомо, первісного тура вчені вважають предком сучасного бика. Його вага досягала 1000 кг, а висота в холці — 180 см. Тур був одним із найбільших в історії наземних ссавців, що був витіснений із середовища свого проживання, а потім винищений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парк природи «Беремицьке» святкує день народження (Фото)

Парк природи «Беремицьке» розташований в Козелецькому районі Чернігівщини. На його території втілюється ідея ревайлдингу, що полягає у відтворенні природи, притаманної тій чи іншій місцевості. Саме в цьому парку працюють над відтворенням первозданного природного середовища, притаманного чернігівському Поліссю у V-X сторіччях (до утворення Київської Русі).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button