Суспільство

На Менщині є пластиковий зоопарк (Фото)

Подружжя пенсіонерів Марія та Василь Дмитренки з села Макошине, вийшовши на заслужений відпочинок за вислугою років, знайшло собі заняття і для душі, і для краси, і з користю для обійстя.

Василь Васильович і розумом, і вмінням удався у свого батька. Хату старенький залишив своїм дітям і онукам добротну – велику, світлу, теплу, міцну. А літня кухня на дві кімнати – це справжній витвір столярного мистецтва.

«Коли він її будував і обрамлював вікна, дах і двері мереживом із дерева, перехожі дивувалися – навіщо такий клопіт біля літнього будиночка. А мій мудрий батько відповів, що будує не кухню, а створює пам’ять про себе своїм нащадкам. Ми все бережемо, що від батьків дісталося», – зітхає, полинувши у спогади чоловік.

На стінах ззовні кухні облаштовано справжній сімейний музей старожитностей – колеса від прядки і воза, веретено, поножі від кросен, ліхтарі «летюча миша», рубель і качалка… Біля будиночка –  жорна, прядка, старовинний глиняний посуд. Усе оформлено з великою любов’ю, гарно.

Василь Дмитренко знається не тільки на механіці і на металі – він справжній умілець по дереву. Циркулярка у Дмитренків майже щодня співає в майстерні.

Окрім побутових речей, змайстрував двох дерев’яних лелек і поставив їх у дворі. Онуки як приїздять, то в гніздо сіно кладуть.

Має родина пенсіонерів ще одне незвичне хобі – виготовляють цікаві речі із пластикових пляшок. Наприклад, із пляшок у дворі Дмитренків гірський орел широко розпростер свої крила, а на господарській будівлі гордо всілася пава і розпустила свого пишного різнокольорового хвоста. Поблизу височіє вічнозелена пальма. У блакитному озерці, зробленому з пляшок, «плаває» біла качка з каченятами. Господарський хлів з худобою прикрашають яскравий жовтий соняшник і тендітні блакитні незабудки.

«Маємо ще зробити павича, аби пара була паві. І півника обов’язково виготовимо, уже «пір’я» вирізаємо з пляшок. Дерев’яна підставка-сідало уже є. У рік Півня треба зробити талісман», – діляться планами Дмитренки.

Джерело: Наше слово

Ще статті по темі

Back to top button