Суспільство

На території Ічнянського національного природного парку пожовкли сосни

У соціальній мережі Facebook поширилася інформація від небайдужого громадянина про виявлені пожовклі сосни на території Ічнянського національного природного парку. Цитуючи чоловіка: «На территории Ичнянского нацпарка, в посадках и частных новогодних плантациях порыжели сосны, на части из них хвоя совсем осыпалась, это удивительным образом совпало с регулярными полетами самолета над полями подсолнечника».

Відповідні звернення з цього питання також надійшли до Державної екологічної інспекції в Чернігівській області, що й стало предметом проведення позапланової перевірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому національний парк на Чернігівщині називають «мезинською Швейцарією» (Відео)

Інспекторами з охорони навколишнього природного середовища оглянуто частину території Ічнянського національного природного парку та  встановлено, що на ділянках урочищ «Хаєнки» та «Половецьке»,  які віднесено до зон регульованої рекреації Ічнянського НПП, дійсно наявні окремі дерева та групи дерев породи сосна з ознаками ураження (пожовтіння хвої). Окрім того, виявлено зелені насадження з аналогічними ознаками ураження в лісових масивах Кам’янського та Жадьківського лісництв ДП «Прилуцьке лісове господарство», яке самостійно здійснює господарювання на власних лісових ділянках та забезпечує охорону, захист і відтворення лісових насаджень.

Зазначені факти суперечать вимогам статей 7,  21 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», статті 69 Лісового кодексу України, статей 25,  26 Закону України «Про рослинний світ».

Проведено розрахунки збитків, заподіяних порушенням законодавства про природно-заповідний фонд у межах території парку, (сума шкоди становить більше як 294 тисячі гривень).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість сміттєзвалища – еко-зона: на Козелеччині створили парк дикої природи (Відео)

Працівники та науковці Ічнянського НПП факт ураження дерев пов’язують із авіаційним обробітком хімічними засобами захисту рослин сільгоспугідь на земельних ділянках, які межують з природними об’єктами та не внесені до складу парку, що проводився у вересні поточного року. Однак доказова база щодо проведення такого авіаційного хімічного обробітку сільгоспугідь під час перевірки не отримана, осіб, винних у порушенні вимог природоохоронного законодавства, а саме причетних до пошкодження зелених насаджень на території Ічнянського НПП шляхом ураження їх хімічними речовинами, не встановлено.

З огляду на те, що проведення слідчих дій не належить до компетенції Інспекції, відповідне звернення про залучення матеріалів перевірки Ічнянського НПП до матеріалів кримінального правопорушення за цим фактом із вимогою інформування про перебіг слідства спрямовано до Ічнянського ВП Прилуцького ВП ГУНП у Чернігівській області. У разі встановлення правоохоронними органами винних у порушенні вимог природоохоронного законодавства Інспекцією буде вжито заходів щодо притягнення їх до відповідальності, відповідно до вимог чинного законодавства та відшкодування збитків, заподіяних порушенням законодавства про природно-заповідний фонд у межах території парку.

Крім того, за результатами перевірки Ічнянського НПП встановлено, що його керівником не забезпечено дотримання в повному обсязі правил охорони об’єктів природно-заповідного фонду, тож складено протокол про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 91 КУпАП. Матеріали для розгляду справи про адміністративне правопорушення та прийняття рішення щодо притягнення порушника до адміністративної відповідальності скеровано до Ічнянського районного суду Чернігівської області.

Держекоінспекція у Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button