Суспільство

Найбільший річковий острів в Україні – на Чернігівщині

Найбільший річковий острів в Україні – Любичів, площею понад 4500 га. Він розташований на межі Козелецького району Чернігівської області та Броварського і Вишгородського районів Київської області. Скоріш за все, отримав назву від річки Любич (ще її називають Сліпець, Рать), протоки Десни, водами яких і омивається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині з’являться альпаки

Острів не заселений, бо малопридатний для землеробства: ґрунти тут бідні – піщані, велика кількість водойм і значна заболоченість. Переважно селяни навколишніх сіл заготовляли тут сіно, випасали худобу, рибалили та полювали. На острові налічується більше як 20 озер, 7 долин, кілька урочищ та струмків. Природа острова, за свідченнями фахівців, є унікальною: сотні видів рослин, понад 60 видів птахів і 15 видів тварин, деякі з них занесені до Червоної книги України, Міжнародного Червоного списку та перебувають під охороною Бернської та Боннської конвенцій. Фахівці-екологи вважають, що на острові має бути створений національний парк або його територія має бути віднесена до заповідної зони, щоб зберегти його природу від незаконного будівництва.

Територія Подесіння була заселена з давніх-давен. І хоча сам острів ще добре не обстежений археологами та істориками, проте повідомляли про поодинокі знахідки з острова Любичів, що належать до культури ямково-гребінцевої кераміки (4 – 3 тисячоліття до н. е). Скоріш за все, цей острів у давнину слугував природнім сховищем від ворожих нападів і переслідувань, таку ж функцію він виконував і в роки Другої світової війни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button