Суспільство

Намет та автостоп: Туреччина без «all inclusive» на власному досвіді

Більшість наших співгромадян звикли, що Туреччина – це «all inclusive»: басейни, готелі, безкінечні їжа та алкоголь. Однак відпочити в цій країні можна і «дикунами» – з наметом, тушонкою та пересуватися автостопом. Я перевірила це на «власній шкурі».

Збираючись у відпустку, ми зрозуміли, що готель і все, що до нього додається, – не наша історія. Тому було вирішено взяти з собою намет, каремати, спальні мішки та кілька банок тушонки.

Однак одна з проблем, з якою ми зіштовхнулися ще на етапі планування, – в Туреччині не можна палити вогнища, тож необхідно було взяти з собою газовий пальник. Але в літаку його перевозити заборонено. Саме тому ухвалили рішення брати «пакетний тур». Якщо знайдемо газовий балон у Туреччині, весь тиждень проведемо в наметі, якщо ж ні, то буде змога повернутися до готелю, переночувати та запастися харчами ще на кілька днів. І, як виявилося згодом, це було правильне рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Влад Спешилов ділиться лайфхаками бюджетних подорожей за кордон 

Ми прилетіли до Анталії о 4-й ранку і вже о 6-й були в готелі в містечку Сіде. Перепочивши з дороги і перепакувавши свої рюкзаки, наступного дня ми вирушили в подорож до безлюдного пляжу, який знайшли на мапі.

До містечка Газіпаша понад 100 км. Туди ми добиралися виключно автостопом. На моє щире здивування, місцеві жителі доволі привітні та залюбки підбирають туристів із рюкзаками, особливо, коли це пара.

Поки їхали до пляжу, намагалися знайти газовий пальник, але всі спроби увінчалися фіаско.

Дорога зайняла фактично добу.

Коли дісталися туди майже посеред ночі, то побачили крутий спуск у 500 метрів до моря, по піску, по каменях і серед бананової плантації. Однак усе це було того варте. Безлюдний пляж, гори, банани та безкінечне небо зірок. Також це був сезон, коли у морі світяться планктони, тож склалося враження, що ти плаваєш посеред неба з зірками.

Відпочивши як слід на безлюдному пляжі, приготувалися до дороги назад, адже їжа та питна вода скінчилися. Але всьому цьому передував підйом на круту гору у спеку +37. Та світ не без добрих людей: на пів шляху нас підібрали місцеві збирачі бананів, які підвезли в кузові, повному плодів.

Назад до Сіде також добиралися автостопом. Хотілося б лише зазначити, що у зв’язку з пандемією турки менш активно забирають туристів, які подорожують автостопом, але це цілком реально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучий «Орел і Решка» назвав Чернігів одним із найкращих міст для подорожей (Відео)

Ще через день після повернення до готелю ми поїхали на «Зелений каньйон». Коли приїхали туди, знову ж таки автостопом, біля воріт нас чекав сюрприз: каньйон знаходиться на території електростанції і туди можна потрапити лише авто, пішки зайти не можна. А в нас же, звісно, не було машини, тож довелося викликати таксі.

Таксист пояснив, що територія охороняється, тому залишитися тут із наметом немає жодних шансів. Насолодившись красою каньйону, довелося повертатися назад.

Збираючись у відпустку, ми планувати піти в гори та на озера, однак погода внесла свої корективи. У спеку +37 лізти вгору просто неможливо, навіть для досвідчених мандрівників.

Хотілося б зазначити, що у процесі підготовки до подорожі автостопом Туреччиною, варто зважати на те, що місцеві жителі спілкуються виключно турецькою, якщо це не готель, де звикли до туристів. З англійською у турків не дуже, тому доведеться вивчити кілька важливих фраз і слів, аби подорожувати вільно.

Попри всі пригоди та невдачі, які спіткали нас упродовж поїздки, особисто я залишилася максимально задоволена «дикою» Туреччиною.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Білоус Світлана

Ще статті по темі

Back to top button