Люди

Люди: Влад Спешилов ділиться лайфхаками бюджетних подорожей за кордон

Відомий чернігівський фотограф Влад Спешилов, окрім своєї основної роботи, захоплюється подорожами. Він розпочав вести власний відеоблог, де розказує, як можна бюджетно подорожувати за кордоном.

Влад розказав, чому вирішив робити блог і про найцікавіші подорожі в його житті. Також він поділився мріями та планами на майбутнє.

Як давно ти почав подорожувати?

Почав зовсім нещодавно. До 25 років я взагалі за межі Чернігова не виїжджав. Потім випадково, у робочих справах, потрапив на море. І тут «дорвався» до моря, їздив відпочивати по два рази за сезон. Після цього я зрозумів, що подорожі – це моє, і почав подорожувати машиною будь-куди. Дивився на карті, що поруч, сідав в автівку – і вирушав.

За кордон почав їздити після введення безвізу.

Пітер  – перша моя така далека поїздка машиною. Після неї зрозумів, що можу й до Європи так само поїхати.

42596453_2016125595115811_2482687398568263680_o

Де ти побував? У скількох країнах?

Ой, зараз важко сказати, давай порахуємо. Все почалося з Криму. Потім були Білорусь (Мінськ), Росія (Москва та Пітер), Литва, Латвія, Естонія (Таллінн), Румунія (Бухарест), Туреччина (Стамбул), Угорщина (Будапешт), Італія (Венеція, Рим), Швеція (Стокгольм) та Іспанія (Барселона).

Чому вирішив робити відеоблоги про бюджетні подорожі?

Проста відповідь. Боявся подорожувати спочатку і багато «гуглив», як поїздку зробити максимально бюджетною та цікавою, але нічого не знаходив. І подумав: «Окей, тоді я це зроблю».

Зараз на телебаченні та в Мережі багато тревел-шоу, де розповідається про країни та міста, а я, в свою чергу, розказую про те, як добратися, де жити, що їсти і т.д.

Я – мандрівник бюджетного класу. Але в нових відеороботах я перестав робити на цьому акцент і просто показую живі історії з подорожей. Тобто фактично формат залишається такий самий: розповідь про дорогу, проживання, харчування та людей. Але тепер у моїх роботах не буде пам’яток і підрахунку витрачених під час подорожі коштів.

42543824_2016148515113519_3921163145334226944_o

 

Скільки часу ти витрачаєш на один ролик?

Дуже багато. У середньому місяць або два.

На чому зазвичай акцентуєш увагу у своїх відеороботах?

Як я добираюся, як я живу і що я їм. І, звісно, на тому, як зробити це максимально дешево або взагалі безкоштовно.

Розкажи про найдешевшу поїздку.

Напевно, це була Балтика, бо ми з товаришем «вписалися» у бюджет 104 долари на особи. Ми спершу визначили собі бюджет 100 доларів і перевищили його лише на 4.

Проїзд майже 100% оплатили попутники, жили ми або в машині, або на «каучі» (ред. каучсерфінг – гостьова мережа, де люди надають одне одному безкоштовне місце проживання). Тобто майже всі 100 доларів ми витратили на «гульню». Загалом подорож тривала 8 днів.

Однак є одне «але». Ця подорож дійсно була б найдешевшою серед усіх, якби наприкінці поїздки нас не оштрафували на 300 євро. До країн Балтики ми їхали через Мінськ, там усі казали, що треба платити за дорогу, адже там вони всі платні. Ну, а ми, вочевидь, не платили.

І вже коли ми поверталися з Таллінна, в тому ж Мінську нас зупинили і кажуть: «Платіть або ми забираємо вашу машину». Довелось платити, знімати гроші з кредитної карти.

Що найцікавіше, проїзд платними дорогами коштував 15 доларів.

31947222_1813989561996083_763515163683848192_o

Яка з подорожей була найяскравішою?

Одну вибрати складно. Назву три. Перша – це Пітер, через те, наскільки там культурні люди, місто абсолютно монументальне. Це важко уявити, поки не побачиш на власні очі.

Друга – це Румунія, Бухарест. Я дуже люблю людей, там вони дуже привітні та «людяні». Коли ми тільки приїхали до Бухареста, не знали, де зупинитися і що робити. Зустріли на дорозі чоловіка, який запропонував показати найцікавіші місця, після чого запросив до себе, аби ми мали змогу прийняти душ. Побачивши, наскільки втомленими ми були, аж сил шукати «кауч» не було, чоловік запропонував залишитися на ніч у нього. І зранку, коли я прокинувся, він тихесенько готував каву для нас. Це було неймовірно круто.

А третє – певно Венеція, дуже красиве місто. І ти нібито знаєш, що вона стоїть на воді, але, коли приїжджаєш туди, повірити в це не можеш.

Яким транспортом ти найчастіше подорожуєш?

Раніше це була машина, однак тепер я вибираю літак. Порахувавши, зрозумів, що машиною дорожче їздити до Європи, адже платні дороги та дорогий бензин не покривають навіть попутники. А тут за 20 євро можна полетіти кудись до країн Європи, без нервів та втоми.

Розкажи про найбільш неординарне/цікаве місце, де ти жив під час подорожей?

Це «кауч». А ще одного разу ми жили мало не в хмарах гір у наметі.

Також була доволі цікава історія в Туреччині. Ми з моєю дівчиною приїхали до Стамбула посеред ночі, тобто «кауч» уже не знайдемо. На хостел чи готель грошей не було, тому вирішили спати в машині. Ми були вдягнені у футболки і шорти, а для віруючих мусульман таке вбрання на дівчатах – заборонене. І якийсь чоловік, що проходив повз нас, почав щось вигукувати на нашу адресу своєю мовою, а потім намагався дотягнутися руками до моєї дівчини. Ми викликали поліцію, яка повідомила, що це небезпечний район і краще тут машину не залишати, тим паче, не ночувати в ній. Тому екіпаж поліції провів нас на безпечну парковку, де ми й залишилися спати.

Ця країна зовсім інша, там зовсім інші люди. Європейцям наполегливо рекомендують не гуляти вночі поза туристичним центром, адже це може бути небезпечно.

79378222_757549918058791_6770141512572338176_n

Куди ще ти хотів би поїхати?

Наступну поїздку плануємо до Ісландії, хочеться спробувати пожити в наметі. Також хотілося б місяць-два пожити на Балі.

А взагалі одна з моїх цілей – об’їздити весь світ!

Ти весільний фотограф, а відеоблоги – більше як захоплення?

Ні, я назвав би це «хоум відео». Воно важливе для мене як пам’ять. Але якщо ці відео будуть корисні людям у подорожах – це ж чудово.

Більше відеоробіт Влада Спешилова шукайте за посиланням.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Білоус Світлана

Ще статті по темі

Back to top button