Суспільство

Не коронавірусом єдиним: чернігівцям треба берегтися від грипу

Вічні супутники холодів – гострі респіраторні захворювання, грип, а віднедавна ще й коронавірус. Та якщо ковіду останнім часом приділяється увага щоденно – кількості хворих, як відбувається вакцинація тощо, – то про грип й інші сезонні недуги взагалі не чутно. А дарма, бо наслідки інфікування не лише ковідом можуть бути небезпечними.

У вітчизняному МОЗ прогнозують, що у 2021-2022 році в Україні очікуються три штами грипу: B/Washington, H1N1 та H3N2. За словами головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, новий епідемічний сезон грипу не вирізнятиметься появою нових штамів або прогнозами щодо тяжчого перебігу хвороби, порівняно з минулим роком.

У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, що не зовсім правильно, тому що, окрім власне вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути зумовлені багатьма іншими (аденовіруси, риновіруси тощо). Точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби, опираючись лише на дані огляду хворого, неможливо; точно визначити збудника та поставити діагноз «грип» можна тільки із застосуванням лабораторних методів діагностики.

Чернігівські лікарі зазначають, що є кілька шляхів передачі ГРВІ — повітряно-крапельний і контактний. Проте слід пам’ятати, що в будь-якому випадку джерелом інфекції є хвора людина. Вона навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для навколишніх протягом усього періоду прояву симптомів – це зазвичай 7 днів.

Висока концентрація вірусів може зберігатися в закритих приміщеннях, особливо з великими скупченнями людей: в офісах, школах, дитячих садках, громадському транспорті, магазинах. Тоді як на відкритому повітрі зустріти достатню для зараження кількість мікробних часток значно важче. Тож усупереч поширеній думці навіть під час сезонних спалахів ГРВІ гуляти на відкритому повітрі зовсім безпечно.

«Грип та гострі респіраторні вірусні інфекції послаблюють організм, підривають імунітет і примушують «прокидатися» хронічні захворювання, особливо серед груп ризику – дітей, вагітних і осіб похилого віку. Слід пам’ятати, що грип вкрай небезпечний своїми ускладненнями, переважно це: легеневі ускладнення (пневмонія, бронхіт); ускладнення верхніх дихальних шляхів і ЛОР-органів (отит, риніт, трахеїт); ускладнення з боку серцево-судинної системи (міокардит); ускладнення нервової системи (менінгіт, енцефаліт, невралгії та інші)», пояснюють лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині уцілів унікальний будиночок (Фото)

Для запобігання розповсюдженню інфекції медики радять по можливості захистити хворого від контактів з навколишніми. Щоб зменшити виділення вірусів при чханні, можна використовувати маску. Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Щоб маска виконувала свою захисну функцію, необхідно, щоб вона закривала і рот, і ніс. Тільки в цьому випадку вона затримуватиме крапельки рідини, що вилітають при чханні, розмові та кашлі. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки з вірусом. Міняти її необхідно, щойно стане вологою.

Віруси не виживають у прохолодному вологому повітрі вулиці, проте добре почуваються у теплих сухих приміщеннях – тому провітрювання приміщень (з обов’язковим зволоженням) зменшить концентрацію вірусу в замкнутому просторі.

Оскільки вірус дуже легко передається через брудні руки, то треба дотримуватися правил особистої гігієни та часто мити руки з милом. Дуже важливо постійно проводити зміцнення імунітету, дотримуватися повноцінного та збалансованого харчування і вести здоровий спосіб життя.

Основним заходом специфічної профілактики грипу є вакцинація. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною. Імунна система осіб, які були щеплені, виробляє власні антитіла для захисту проти хвороби.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button