Суспільство

Не втратити зв’язок із рідною землею: у чому полягає робота волонтерів через майже п’ять років війни

Волонтери – це люди, які об’єднали суспільство в найскладніші для України часи та змогли взяти на себе вирішення тих питань, з якими іноді не в змозі впоратися держава.

У нашій країні більшість суспільства дізналася про цих людей за часів Майдану. Саме тоді до допомоги пораненим долучилася і нинішній радник голови Чернігівської облдержадміністрації з питань допомоги учасникам бойових дій Світлана Здор.

Від початку воєнних дій на Донбасі вона взялася допомагати й армії. Пізніше жінка очолила Чернігівський підрозділ Всеукраїнського ГО «Об’єднання добровольців», стала керівником Центру допомоги учасникам АТО в Чернігівській області.

Наразі в центрі основне завдання пані Світлани – інформаційний супровід і допомога учасникам воєнних дій із документами на державному рівні. До неї постійно звертаються люди, які потребують допомоги в роботі з державними органами.

«Ми розробили дорожні карти, де чітко прописано, з якими документами до якого кабінету треба прийти, щоб не було біганини. Адже раніше треба було оббігати всі кабінети по кілька разів. Хлопці дуже нервували з цього приводу, нам навіть довелось проводити психологічний тренінг із працівниками держустанов про те, як працювати з учасниками бойових дій, щоб у співробітників органів не було травм», – розповідає Світлана Здор.28059256_1707987872599525_8463649641536022601_n

Волонтерка розповідає, що ці карти розробляли спільно з департаментом державного захисту, центром зайнятості та держгеокадастрами. Тепер у кожному департаменті на сайті висить інформація про те, що саме треба зробити учаснику бойових дій, аби отримати пільгу або певну інформацію. І зараз це дуже спростило життя учасникам АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські волонтери відвідали дитячий будинок у Прилуках

До того ж волонтер пояснює, що її добровольча діяльність тісно переплітається з роботою радника. Завдяки такій посаді вдалося краще налагодити співпрацю з адміністрацією і багато питань вирішуються швидше.

За словами пані Світлани, чернігівські волонтери постійно займаються супроводом військовослужбовців та їхніх родин. Для них проводять чимало спортивних і культурних заходів, а для дітей організовують екскурсії та поїздки. Нещодавно до Дня Тетяни організували концерт в обласному філармонійному центрі для родин загиблих у зоні АТО.

Та працюють волонтери не тільки в мирному житті. Вони постійно підтримують військових, корі перебувають на передовій. Сюди вони відправили вже 128 маскувальних сіток, які плетуть добровольці з Єдиного волонтерського центру, та речі першої необхідності.

«Раз на тиждень ми обов’язково робимо відправку. Це можуть бути шкарпетки, різні смаколики, вологі серветки, зубні пасти, мило – усе, що потрібне в повсякденному вжитку. Якщо підрозділи стоять близько до населених пунктів, то хлопці ще можуть щось купити, а от якщо це в полі і діє заборона виїжджати, то з цим дуже складно і наші вантажі їм допомагають», – каже пані Світлана.48396569_2236718646589186_7476731806780227584_n

За її словами, наразі потреби армії відрізняються від тих, що були на початку воєнного конфлікту на сході. Раніше волонтери мали збирати різноманітну допомогу та забезпечувати військових тим, чого не може їм дати армія. А зараз акцент ставиться на моральну підтримку.

«Зараз ми починаємо активно збирати листівки, дитячі малюнки – все, що допоможе нашим хлопцям не втрачати зв’язок із рідною землею. А так у нас волонтери переходять до створення реабілітаційного центру в Чернігові. У зоні бойових дій ми допомагаємо медикам і парамедикам», – ділиться волонтер.27857768_2031678970439491_8671830020531826507_n

Наразі гостро постає потреба в юридичній допомозі військовослужбовцям. Тому волонтери активно шукають юристів, які допомагали б учасникам АТО у правових питаннях.

«Багато складається ситуацій. Зараз, наприклад, учасники бойових дій їдуть працювати до Києва, а після повернення кажуть, що роботодавці не платять зарплати. Постає питання про те, як подати до суду, як поскаржитись. Багато дуже аспектів виникає, тому тема з юристами досить актуальна», – зазначає Світлана Здор.

Одним із основних досягнень радниця називає створення реабілітаційного центру. Проте наразі тут надають лише психологічну допомогу, тому до роботи в закладі планують залучати ще й спеціалістів, які допоможуть учасникам АТО позбутися наркотичної та алкогольної залежностей, що виникають у військовослужбовців через проблеми адаптації.

Світлана Здор розповідає, що тепер значно простіше вирішувати питання, пов’язані з волонтерством, оскільки обласна влада не тільки відкрита до спілкування, але й відкрита до того, аби щось робити.47354669_773902599634824_1169988609424490496_n

Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button