Суспільство

Небезпечні бджоли: що робити, якщо вжалила комаха

На організм здорової людини бджолине жало діє як токсин, а от алергіка воно може навіть загнати в могилу. Алерголог Олена Ільченко розповіла, чим небезпечна агресія цієї комахи та що робити, аби уникнути небажаних наслідків.

За її словами, аби звести нанівець дію укусу, перш за все необхідно витягти жало й обробити уражене місце. Зменшити токсичну дію можна антигістамінними препаратами, що за 30 хвилин прибирають свербіж і печіння. Також використовують феністил або гормональні препарати.

Варто також промити уражену ділянку холодною водою, прикласти лід або охолоджену пляшку.

«Треба побільше пити, оскільки слід посилити сечовиділення. Для цього рекомендовано вживати якнайбільше рідини», – зазначає Олена Ільченко.

Якщо ж із часом шкіра в місці укусу не заспокоїлась, з’явилися набряки або біль, варто звернутися до лікаря. Іноді такі симптоми виникають через кілька днів після інциденту. У важких випадках лікарі можуть призначити стаціонарне лікування на 3-4 дні з крапельницями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть із жалом: що робити, якщо вкусив шершень

«На вихідних до нас потрапила жінка з укусом шершня. Їй сусіди надали неправильне лікування – і через це почалася сильна інтоксикація організму. У жінки тахікардія та слабкість у всьому організмі. Усе залежить від індивідуальної реакції. Але найголовніше – це визначити, наскільки вона небезпечна для життя», – розповідає лікар.

Особливо небезпечні укуси в ділянки голови та шиї, вони можуть спричинити задуху.

Алерголог наголошує: у разі, якщо реакція не є алергічною, з нею можна впоратися, звернувшись до медпункту або викликавши «швидку». Якщо ж навпаки, то такий укус може загрожувати життю.

У такому випадку виникає анафілактичний шок, що вбиває людину буквально за кілька секунд. У цьому разі таблетки та компреси вже не допоможуть. Потрібні ін’єкції адреналіну або спеціальні ручки, якими можна колоти через одяг.

«Люди, які вже мали такі реакції та знають про свою алергію, повинні завжди носити при собі заряджену адреналіном ручку. Але спершу варто прийти на прийом до алерголога та зробити тест на жало. Потім ми навчаємо користуватись такими ін’єкціями та пояснюємо алгоритм швидкої допомоги у випадку укусу жалячих комах», – каже Олена Ільченко.

Аби не наражатися на небезпеку, алерголог радить обмежити себе у застосуванні парфумів і вживанні солодощів на відкритому повітрі, аби не приваблювати комах.

Ще статті по темі

Back to top button