Суспільство

Незаміжні жінки сьогодні просять собі чоловіків

14 жовтня православні святкують велике релігійне свято – Покрова Пресвятої Богородиці. Вважається, що святу понад тисячу років і пов’язане воно з явлінням Богородиці. Тож у Константинополі, який у ті давні часи перебував в облозі в сарацинів, був храм, де зберігалися головний убір і пояс Богородиці. Вночі, коли городяни молилися про порятунок, у місцевого юродивого Андрія Константинопольського було видіння: Богородиця зняла зі своєї голови покривало і простягнула над народом. Після цієї нічної молитви сарацини відступили. Надалі свято стало символом заступництва, який допомагав воїнам здобувати перемоги в боях.

Вважається, що на Покрову молитви і замовляння про заміжжя мають велику силу. Навіть існує повір’я: якщо рано-вранці дівчина поставить свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці і прочитає молитву, то раніше за всіх вийде заміж:

«Покров-батюшка, крий землю сніжком, а мене женишком» або «Покров-матінка, крий землю сніжком, а мене молоду хусткою».

У народі навіть є рекомендації, що належить робити 14 жовтня незаміжнім. Варто спекти що-небудь і пригостити приємних людей, нагодувати птахів і тварин. Вранці заплести косу і тільки у вечірній час розплести. Подати милостиню тим, хто просить, при цьому сказавши про себе: «На двох». У цей день не можна носити штанів – тільки сукні або спідниці.

Натомість поради, чого не можна робити на Покрову, такі ж, як і на інші великі релігійні свята. Не варто займатися важкою роботою і домашніми клопотами, зокрема прати, прасувати тощо.

Ще статті по темі

Back to top button