Суспільство

Автор із Чернігова видав нову книжку про Іловайську операцію

Історика та журналіста Михайла Жирохова, який переїхав жити до Чернігова зі сходу нашої держави, неабияк цікавить військова тематика. Тож публікації і книжки на такі теми він пише регулярно. І ось минулого тижня побачила світ його нова книга, присвячена Іловайській операції.

«Я власним коштом видаю серію книг про АТО і серію книг про партизанський рух на Чернігівщині 1941-1943 років.

У серії про АТО описую різні бойові операції на Донбасі. Перший випуск був про Дебальцевську операцію, а нинішній – це Іловайська операція. Надалі планую писати про оборону Донецького й Луганського аеропортів, Савур-Могилу, Слов’янськ. Писатиму, як збиратиметься матеріал», – розповів автор книжки.

За його словами, цінність книги в тому, що в ній викладена хронологія і основні події цієї операції.

«Пишу на основі власних джерел, інтерв’ю, взятих упродовж останніх п’яти років у військових, добровольців, які брали участь в операціях на сході України. Також використовую деякі опубліковані у ЗМІ матеріали. До речі, дуже багато місцевих ЗМІ публікують інтерв’ю з сіверськими героями, які пройшли війну. Але ці матеріали розміщені на маловідомих сайтах, наприклад, сайтах громад або в Фейсбуці. Оце все збирається до купи, аналізується і виходить книжка.

Крім того, існують офіційні документи. Тобто документи Генерального штабу, які опубліковані, але вони написані «казенною» військовою мовою і тому для простої людини вони незрозумілі. Там велика кількість різних скорочень тощо. Ось це основні джерела, які я використовую», – розповів Михайло Жирохов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріотичний солом’яний ведмедик уже пів року радує жителів і гостей Гончарівської громади (Фото)

Він зізнався, що книга про Іловайську операцію далась йому важко.

«Нині ветерані і ті, хто пройшов Іловайськ, версію, яка їм не подобається, сприймають досить агресивно. Адже вважають, що їх тоді зрадили, не надали допомоги і спеціально завели в Іловайський котел, аби їх знищити.

Але для мене ворог – це Росія. І нині пішла така неприємна тенденція, як от ситуація з генералом Назаровим, якого звинувачують у бездіяльності, що він підставив літак ІЛ-76, який збили під Луганськом. Тому подібне намагаються приписати генералу Муженку і опосередковано п’ятому президенту Порошенку», – зазначив Михайло Жирохов.

Книга вийшла з друку минулого тижня, до того ж невеликим тиражем.

«Оскільки видаю свої серії самотужки, про великі наклади не може навіть йтися. Усього близько 100 екземплярів. Книга продається в Києві та деяких інтернет-магазинах. Але бізнесом це назвати важко. Бо нині дуже великі витрати на друк», – сказав автор.

Поки що в бібліотеках цього видання немає.

156375514_175942897444979_7165449742731072211_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button