Суспільство

Організація реабілітації при постковідному синдромі

На сьогодні важливість медичної, соціальної, професійної реабілітації після травм і хвороб ні в кого не викликає сумнівів.

У розпал пандемії Covid-19 лікарі констатують, що ця хвороба не минає безслідно, а проявляється низкою симптомів різної інтенсивності (напади слабкості, головного болю, порушення настрою, безсоння, порушення терморегуляції, гіпертонічні кризи, гіпотонія, порушення регуляції ритму серця, дихання (біль у грудях, відчуття нестачі повітря), функцій шлунково-кишкового тракту, біль у суглобах, вестибулярні порушення, порушення зору, слуху, смаку тощо). Зазначені симптоми об`єднали поняттям «постковідний синдром». За інформацією фахівців НМАПО ім. П.Л. Шупика, до 80 % тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, можуть мати ті чи інші прояви вищевказаного синдрому. Така категорія населення потребує відповідної допомоги.

За визначенням ВООЗ «Здоров`я – стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб». Отже, постковідна реабілітація повинна містити напрями, метою яких є відновлення всіх складових здоров`я людини. Це командна робота сімейних і вузькопрофільних лікарів, психологів, психотерапевтів, соціальних реабілітологів, фізичних терапевтів.

Національний університет «Чернігівська політехніка» спільно з ГО «Центр гендерної освіти», ГО «Фундація прав людини» у співпраці з Міністерством закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини долучився до реалізації міжнародного проєкту «Doctors Blog» із посилення цифрової компетенції українських лікарів для консультування пацієнтів онлайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині створили власний «Буковель»

 Активними учасниками програми стали здобувачі вищої освіти факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації ННІ права і соціальних технології, які навчаються за освітніми програмами «Фізична терапія, ерготерапія» та «Соціально-психологічна допомога населенню». Вони отримали унікальну можливість взяти участь у менторській програмі з найкращими фахівцями у галузі цифрової журналістики та навчитися використовувати формат блогу як канал комунікації зі своїми пацієнтами у часи пандемії COVID -19.

Н.В. Шакун, т.в.о. декана факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації НУ «Чернігівська політехніка»

Н.П. Пономаренко, ст. викладач кафедри фізичної реабілітації НУ «Чернігівська політехніка»

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button