Суспільство

Особливості та переваги вегетаріанських продуктів

Вегетаріанські продукти стають все більш популярними серед професійних спортсменів та любителів здорового способу життя. Вони відрізняються відсутністю м’яса та будь-яких його похідних у рецептурі. Завдяки збалансованому складу, до якого входять вітаміни та мінерали, люди отримують повний спектр необхідних для підтримки організму поживних речовин. Якщо регулярно вживати веганський сир, натуральні солодощі, снеки, консервацію або інші рослинні продукти, можна поліпшити свою фізичну форму, зміцнити імунітет та виглядати привабливо, незважаючи на вік.

Які бувають продукти для вегетаріанців

У спеціалізованих супермаркетах та інтернет-магазинах можна знайти величезну кількість продуктів на рослинній основі. Веганам доступні напівфабрикати, суперфуди, напої, натуральні батончики, які не містять шкідливих барвників, консервантів, цукру, солі чи компонентів тваринного походження. Така їжа чудово підходить для святкового столу чи дотримання безглютенової дієти, посту. Вона досить низькокалорійна та ситна. До найпоширеніших і найпопулярніших веганських продуктів варто віднести:

  • Рослинні ковбасні вироби та напівфабрикати. До них відносяться вегетаріанські ковбаси, сосиски, сардельки, фарш, філе, зрази, салямі, сирники, пельмені, фрикадельки, вареники, сейтановий шашлик. Вони переважно виготовляються з концентрату рослинних білків (пшеничного, горохового, соєвого, нутового чи сочевичного). В якості добавки використовуються екстракти морських водоростей, натуральні рослинні олії, оливки та прянощі. Веганські напівфабрикати та ковбасні вироби максимально швидко готуються та не вимагають особливих кулінарних навичок.
  • Рослинні сири. Вони не містять консолідований протеїн. Для приготування сирів на рослинній основі використовується соєвий білок, кокосова або пальмова олія, борошно, горіхи, дріжджі, спеції. Їх можна нарізати тонкими скибочками та додати до дієтичного салату. Також вегетаріанські сири підходять для виготовлення бутербродів, бургерів, сендвічів.
  • Натуральні солодощі. Особливою популярністю користуються натуральні батончики, мармелад, льодяники, цукерки, печиво, вафлі, зефір, пастила, козинаки. Подібні десерти виготовляються з кокосового цукру, стевії, сиропу агави, керобу та інших інгредієнтів. Солодощі на основі фруктів, горіхів та натуральних цукрозамінників підійдуть людям, які суворо стежать за своєю фігурою.

Для швидкого перекушування за столом або на свіжому повітрі підійдуть натуральні сухарики, хлібці, чіпси, крекери або інші снеки. Професійні спортсмени та атлети вживають рослинний протеїн, який сприяє зростанню та підтримці м’язової маси.

Чому варто вживати веганські продукти

Якщо грамотно вживати вегетаріанські продукти, можна розраховувати на такі переваги:

  • скорочення насичених жирів, які містяться у м’ясі та кисломолочних продуктах;
  • попередження чи уповільнення розвитку серцево-судинних, онкологічних захворювань;
  • нормалізація артеріального тиску;
  • отримання необхідної кількості клітковини, яка сприяє детоксикації всього організму та покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • зменшення симптомів алергії;
  • шкіра, волосся і нігті стають здоровішими.

Вегетаріанські продукти не викликають проблеми з зайвою вагою. Вони підходять людям різного віку та смакових уподобань. Веганські продукти можна давати дітям і не турбуватися про їхнє самопочуття. Завдяки їм можна суттєво скоротити вживання м’яса та напівфабрикатів, які виготовлені з інгредієнтів тваринного походження.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button