Суспільство

Особливості цьогорічного аграрного сезону на Чернігівщині

*Актуально

Ухвалення парламентом закону, що запроваджує ринок землі, в найближчі кілька років потребує конкретних дій щодо розвитку сіл і врахування інтересів власників паїв. У цьому переконана керівниця фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник.

«Це означає, що цьогорічний аграрний сезон працюватиме за наявними правилами. Але вже наступний – за новими. І уряд має час, щоб розробити 3-річний держбюджет в інтересах української землі, українського аграрія та українського села. Саме захист інтересів цих трьох елементів  і є запорукою успішної земельної реформи», – наголосила депутатка облради.

Ті позиції, на яких раніше наполягав «Наш край», знайшли своє місце у новому законі. Але треба буде узгоджувати в парламенті нові позиції, які захистять інтереси землі, аграрія та села.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонд гарантування кредитів аграріїв має запрацювати до старту ринку землі, – депутат облради

По-перше, заборонено продаж земель державної та комунальної власності. Поки що на два роки. За цей час має повноцінно запрацювати Державний кадастр. Кожна сотка землі має показати свого власника на карті та пройти інвентаризацію. Влада має ухвалити відповідне законодавство та повністю наповнити кадастр.

По-друге, запроваджене переважне право орендаря на купівлю. Важливо, щоб холдинги, які зараз орендують великі ділянки землі, не перетворилися на спекулянтів. Земельний ринок взагалі має запуститися повністю захищеним від спекулянтів.

По-третє, іноземці не матимуть права купувати українську землю. «Наш край» був і залишається проти навіть винесення цього питання на референдум.

По-четверте, перші два роки (до червня 2023 року) діятиме обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. А потім планується, що обмеження становитиме до 10 тис. га в одні руки.

По-п’яте, ми будемо вимагати визначити в майбутньому розмір концентрації землі у власності на рівні як громад, так і області. Потрібно визначити баланс, який гарантуватиме розвиток громади та добробут її мешканців.

«Загалом ми очікуємо, що уряд, отримавши чіткі часові межі запуску ринку землі, зосередиться на довгостроковій програмі підтримки вітчизняних аграріїв. Земельна реформа має народити багатих українських аграріїв, які будуть спроможні купувати землю. Вона має захистити родючість нашої землі та надати їй інфраструктуру. Вона також має зберегти та розвинути українське село», – наголосила депутатка облради від «Нашого краю».

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button