Суспільство

Загадковий планетарій у школах Чернігова: нові подробиці скандалу

Ми вже писали про загадковий мобільний планетарій, який був встановлений для учнів Чернігова. Нагадаємо, що тоді значного обговорення набула публікація про те, що у спортивній залі Чернігівської школи №27 був встановлений мобільний планетарій. Аби його відвідати,діти мали заплатити за вхід 80 грн. Деякі батьки були не проти цієї ініціативи, але були й такі, кого обурила комерція в стінах школи.

У зв’язку з тим, що під час роботи над цією темою не вдалосяотримати фактично жодного офіційного коментаря, ми надіслали інформаційні запити директорувищезгаданої школиВікторії Павловській та керівнику Управління освіти Чернігівської міської ради Василю Білогурі.

Нагадаємо, тоді під час телефонної розмови головний освітянин міста Василь Білогура посилався на автономність школи. Мовляв, школи самостійно організовують свою діяльність.

Згідно із ст. 25 Закону України «Про освіту»,Управління освіти дійсно не має права втручатись в діяльність закладу освіти, що змінюється у межах його автономних прав. Проте, якщо посилатись на цю ж статтю, то в ній йдеться, що засновник здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю закладу освіти.

У відповіді на наш запит управління освіти зазначає, що школи все ж можуть надавати своє приміщення в оренду, якщо це пов’язано із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу.

Але!

За словами батьків, планетарій діти (1-5 класів) відвідували під час уроків і забезпечення освітнього процесу завдяки цьому – питання дискусійне.

Також в Управлінні освіти ЧМР наголосили про те, що Чернігівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №27 не повідомляла їх про наміри залучення сторонніх осіб до проведення освітніх заходів. Проте у відповіді директора школи №27 йдеться про те, що подібні заходи вже неодноразово проводились в школах міста, проте ніяких рекомендацій щодо їх проведення Управління освіти не надавало.

Дуже дивно. Адже одна з мам учня школи №6 Любов Радченко запевняє, що вона безпосередньо повідомляла Управління освіти ЧМР про проведення планетарію в їхній школі в березні 2024 року. Тобто, про планетарії в Управлінні освіти все-таки знали.

У своїй відповіді Вікторія Павловська, директор школи №27, зауважила, що пропозиція про встановлення планетарію надійшла від підприємця Ігоря Пономаренка як заходу пізнавального характеру. У відповіді на наш запит вказано, що він представник ТМ «Моменти».

Також директор посилалась на численні звернення батьків з приводу проведення подібних заходів. Вкотре Вікторія Павловська наголосила: «Грошей з дітей ніхто не вимагав, все проходило на добровільній основі».

В той же час Вікторія Павловська у відповіді зазначає, що отримані кошти були передані на благодійній основі на спецрахунок освітнього закладу. Проте про яку суму йдеться та сам договір Вікторія Павловська на наше прохання не надіслала

Нам вдалось поспілкуватись з одним із представників ТМ «Моменти» Олексієм Потаповим. Він повідомив, що на платній основі у школі № 27 планетарій відвідали 202 дитини (близько 16 000 грн.). Утім, скільки коштів надійшло на спецрахунок навчального закладу, повторюємося – керівництво школи не зізнається.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button