Суспільство

Пасіка в лісі: Семенівський лісгосп 40 років виготовляє власний мед

Уже 40 років ДП «Семенівське лісове господарство» тримає свою пасіку.

Раніше лісгосп мав кілька таких пасік у різних його підрозділах. Потім їх об’єднали в одну. Вона середнього розміру, на 40 бджолосімей. Нею опікується пасічник, який входить до штату підприємства.

На початку сезону пасіка розташовується в лісі, що дає змогу комахам збирати мед із різних трав і диких рослин. Потім пасічник переносить її ближче до сільгоспкультур.

Тут виготовляють чимало різновидів меду. Під час активного цвітіння рослин збирають квітковий. Він вважається найкращим за якістю.

«Коли починають цвісти квіти, сади, трави. Потім з’являється акація. Цей мед найцінніший, але його зазвичай небагато. Буває, що збирають його з квітів дуба чи клена. Зараз уже цвіте липа та гречка. Тому бджоли збирають мед із цих рослин, пізніше з’явиться соняшник, тоді меду найбільше. Все залежить від того, де стоїть пасіка. Влітку наш співробітник її переміщає ближче до тих місць, де бджоли можуть збирати мед», – пояснює головний лісничий ДП «Семенівське лісове господарство» Андрій Дудко.

Також тут збирають буркуновий мед. Він має особливий присмак і цілющі властивості. Якщо в лісі квітне малина, то різноманіття меду доповнюється й збором із квітів цих кущів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солодка справа: реалії та перспективи бджільництва на Чернігівщині

Багато чого в зборі меду залежить від погодних факторів. Наприклад, цього року було досить холодно. Хоч рослини й квітнули, але бджоли не могли вилітати з вуликів. Тому пасічнику доводилося їх додатково підгодовувати.

Мед, який виготовляють на пасіці, реалізовують працівникам Семенівського лісгоспу.

«У нас працюють понад 200 осіб. Кожен може придбати для себе мед на цій пасіці. Вартість меду ми виставляємо мінімальну. Моніторимо закупівельні ціни на ринку, за ними його і продаємо нашим працівникам. Особливого прибутку для підприємства пасіка не несе. Вона існує виключно для потреб робітників лісгоспу», – розповів Андрій Дудко.

Кошти від реалізації меду йдуть у бюджет підприємства. Потім із загального фонду виділяється певна сума на утримання пасіки, що також є власністю підприємства. Ці суми йдуть на зарплату пасічника, підгодівлю бджіл у холодний період, придбання й обслуговування відповідного обладнання, інструментів та на інші потреби.

Пасіка не є основним видом діяльності підприємства, але вона допомагає додатково використовувати лісові ресурси. До того ж, це корисно для природи, адже бджоли опилюють рослини. А от для працівників підприємства цей мед є додатковим джерелом корисних вітамінів та амінокислот.

Фото з мережі Інтернет

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button