Суспільство

Пеня і штрафи: у травні чернігівці отримають «надбавку» до комуналки

З 1 травня набув чинності закон України про комунальні послуги. Чернігівці, як і вся країна, відчують чимало нововведень, основне з яких пеня. Відтак за невчасно оплачені послуги за спожитий газ, електроенергію і квартплату, яку українці отримають у травні, відтепер накладатиметься за кожен прострочений день пеня у розмірі 0,01% від суми заборгованості.

Про це розповіла Лідія Борсук, заступниця керівника департаменту ЖКГ Чернігівської ОДА. Загальний обсяг пені не може перевищувати загальну суму заборгованості.

Стосовно двох інших послуг, а саме водопостачання й теплопостачання (обігрів), тут ситуація інша.

За словами Лідії Борсук, пеню зможуть нарахувати лише після укладання нових договорів з постачальниками послуг. Їх потрібно укласти до 01.05.2020 року.

Договори мають чотири види: індивідуальні (окремий будинок), колективні (управитель), колективний споживач (ОСББ) та індивідуальні договори за замовчуванням (ті, що не визначились за рік).

Тариф за новим договором зросте і включатиме плату безпосередньо за: послугу, обслуговування внутрішньо-будинкових мереж, абонентське обслуговування і внески за встановлення приладів обліку. Це для індивідуальних договорів. Колективні та ОСББ – те саме, але без обслуговування мереж, за це потрібно буде платити управителям. Індивідуальні за замовчуванням також без цієї послуги, за неї виставлятимуть рахунок у разі виклику аварійної для ремонту пориву чи іншої проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі області сплатили за житлово-комунальні послуги 495 мільйонів

Лише після того, як ви заключили договір з урахуванням нових тарифів, вам нараховуватиметься пеня (звісно, якщо заборгуєте).

Щоправда, є й хороші новини. Тепер постачальники послуг мають право карати лише боржника, а не весь під’їзд чи будинок. При цьому мають право відключати від постачання за наявності будь-якого боргу, що виник за понад один місяць.

Загалом процедуру реального запровадження змін ще не завершено, навіть немає затверджених зразків типових договорів. Адже саме вони стануть останнім і найточнішим роз’ясненням того що і як зміниться для споживача. Тому фахівці радять уважно читати те, що підписуватимете, щоб потім не виникало несподіванок для тих, хто звик жити по-старому.

Ще статті по темі

Back to top button