Суспільство

Передімплантаційна генетична діагностика (ПГД) — можливість народити здорову повноцінну дитину

За останні роки інноваційні методи та розробки у галузі генетики людини сягнули небувалих висот. Якщо дослідити дорослий організм на спадкові генетичні схильності, хвороби, вподобання, мінливості уже не викликає ніяких складнощів, то виявити генетичні відхилення в ембріона здавалося б надреальним. Але в програмі екстракорпорального запліднення вже успішно застосовується передімплантаційна генетична діагностика https://feskov.ua/uk/services/ekz/ngs-pgd-pgd, що спрямована на дослідження ембріонів на предмет хромосомних аномалій та відхилень. Методика застосовується перед перенесенням біоматеріалу до порожнини матки, тому підвищує шанси повноцінно виносити та народити здорову дитину.

Суть та мета ПГД

Люди схильні до різної швидкості передачі спадкових хвороб, що прямолінійно можуть відобразитися на здоров’ї їхніх дітей. У програмі ЕКЗ на 5 – 6 день лабораторного запліднення ембріони досягають стадії бластоцисти. Це період найбільш комфортний та безпечний для проведення забору кількох клітин ембріона, що не порушує його ріст і розвиток. Вилучений біоматеріал містить хромосоми, які ретельно досліджуються різними методиками обстежень: FISH, NGS, Karyomapping. Основна мета процедури — убезпечити пару, максимально зменшити ризики невиношування вагітності.

Кому показана методика?

Передімплантаційна генетична діагностика рекомендована сімейним парам, що мають такий перелік показань:

  • жінкам, які планують вагітність після 35 років;
  • наявність у родині дітей зі спадковими або вродженими генетичними відхиленнями;
  • при наявних невдалих спробах ЕКЗ в анамнезі;
  • при природному невиношуванні вагітності;
  • генетичні захворювання хоча б в одного партнера із пари;
  • за потреби визначити стать дитини за попередніми медичними показаннями.

Пройти процедуру ПГД також може будь-яка пара, що йде шляхом екстракорпорального запліднення та бажає перестрахуватися і мати повну картину генетичного здоров’я ембріона.

Як проходить процедура?

Передімплантаційна генетична діагностика виконується у декілька етапів:

  1. Програма екстракорпорального запліднення та дотримання всіх його протоколів.
  2. Біопсія ембріона.
  3. Кріоконсервація біоматеріалу, з якого вилучили клітини для дослідження.
  4. Лабораторна діагностика.
  5. Розморожування здорових клітин.
  6. Підсаджування ембріона в порожнину матки.

Під контролем спеціалістів-репродуктологів та генетиків процедура має переважний успіх, що дає змогу надалі спокійно насолоджуватися вагітністю, зменшити рівень тривог та переживань щодо здоров’я майбутньої дитини.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button