Суспільство

Перший сучасний молодіжний центр створили в громаді на Чернігівщині

У місті Бахмачі завершили ремонт першого у громаді приміщення молодіжного центру. Його облаштували вприміщенні колишньої бібліотеки. Вже виконані всі будівельні роботи і приміщення приведено до ладу. До речі, члени молодіжної ради самі здійснили художнє оформлення однієї з кімнат.

Загалом реалізація цього проєкту стала можливою завдяки тому, що Георгій Якубовський, голова молодіжної ради при Бахмацькій міській раді, написав грантовий проєкт – і громада отримала 500 тисячгривень на створення та розвиток Молодіжного центру «Синергія». А конкуренція була серйозною: зі 192 заявок було відібрано 12, серед яких – заявка Бахмацької громади.

«Зробили ремонт, наповнили простір меблями і потрібною для роботи апаратурою. Тож будемо працювати з молоддю. І це ж молодіжний центр, де молодь може самостійно збиратися та відпочивати. Це також простір, у якому відбуватимуться різнітренінги, майстеркласи, воркшопи, покази фільмів й інші заходи. І молодь сама, за бажанням, зможе організовувати заходи, які їй цікаві, а ми допомагатимемо. Окрім того, будемо вчити молодь писати грантові заявки, щоб молодь брала активну участь у житті громади», – зазначає Георгій Якубовський. 

За його словами, молодь у Бахмацькій громаді дуже активна. Зокрема в кожній школі є молодь, якаволонтерить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде церква ПЦУ відзначати Водохреща 19 січня: роз’яснення чернігівського священника

«Також ми недавно спілкувалися з молоддю, то юнаки та дівчата розповіли, що хочуть розвиватися, зокрема в айтісфері, займатися графічним дизайном, анімацією й іншими подібними речами. Також молодь прагне докласти зусиль і до розвитку міста, зокрема, щоб було більше місць для відпочинку, бо в нас їх не так багато. Були ідеї стосовно спортивних майданчиків у парку,відновлення старого басейну, який не працює, й інші ідеї. 

Молодь багато чим хоче займатися, але в нашому місті немає стільки можливостей, щоб молодь залишалася. Працювати є де, але наше місто переважно має славу міста залізничників і аграріїв. Тобто вибір невеликий. Або ФОП відкривати і свій бізнес організовувати. Тож ми також хочемо донести до молоді, що можна створювати власні робочі місця та відкривати бізнеси. І що треба створювати умови для молоді, щоб хлопці і дівчата залишалися вдома, а не їхали до інших міст. Уже заплановані заходи, на яких молоді розповідатимемо, як долучатися до суспільного життя, як впливати на владу, як співпрацювати з владою», –пояснив Георгій Якубовський.

Молодіжний центр спрямований на роботу з різновіковими представниками молодого покоління – від14 до 35 років. Але якщо приходитимуть молодші чи старші, їм також не відмовлятимуть. 

Наразі представники молодіжної ради визначаються, який захід проведуть першим у відремонтованому центрі, бо планів насправді багато.

Ірина Осташко

Фото – Бахмацька міська рада

Ще статті по темі

Back to top button