Суспільство

«Під час зустрічі із зміями поводьтеся скромно і толерантно», — поради зоологів

Як повідомляють користувачі соцмереж, на Чернігівщині вже прокинулися плазуни. Наприклад, на своїй сторінці жителька Снов’янки Тетяна Кот нещодавно поділилася враженнями від зустрічі з вужами.

31398230_1951501401589970_4553449710752366592_n

Зоологи, дійсно,  підтверджують – з настанням тепла змії починають вилазити на пагорби і пні, аби погрітися. У плазунів це природній процес – вигрітися на сонці, щоб повзати, а тому будьте обережні, коли працюєте на дачі, або відпочиваєте у лісі.

«Змію можна зустріти у лісі, помітити її зараз дуже легко,  бо рослинності ще не багато, — розповідає доцент кафедри біології Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Шевченка Олександр Федун. – А вужі частіше за все обирають людські садиби чи дачі, селяться у компостних ямах, там відкладають яйця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики обіцяють спеку на травневі вихідні в області

За словами Олександра Федуна, боятися змій не потрібно. По-перше, у цю пору, поки не вигріються на сонці, вони ще дуже кволі, особливо, вранці. По-друге, найбільша загрозі для вужа чи гадюки – це, якраз, людина. Нас вони бояться більше, аніж ми їх.

«Справа в тому, що людина  не є  об’єктом харчування для  змії, а тому першою вона не нападе на вас. Людина для змії – це небезпека. Коли вони нас помічають, то намагаються самі втекти. Вужі, наприклад, можуть прикинутися мертвими», — розповідає Олександр Олександрович.

Якщо у себе на шляху ви помітите змію чи вужа, обійдіть плазуна стороною і не зачіпайте його. Олександр Федун наголошує, що вбивати при цьому тваринку не потрібно, бо від неї у природі теж є користь.

«Змії вони такі ж тварини, як, наприклад, кінь чи кабан, а тому не потрібно їх убивати, краще обійдіть стороною і забудьте про цю зустріч. Гадюка, наприклад, харчується гризунами, тож для нас вона є, навіть, корисною – вона береже наш врожай, попереджує виникнення хвороб, які розносять миші і пацюки. Якщо зустрінете вужа чи гадюку – не будьте злими та агресивними, не показуйте свою зверхність. Звісно, що ви переможете у двобою, але нехай живуть. Будьте розумнішими і толерантнішими у ставленні до природи», — дає настанови зоолог.

Як наголошує Олександр Федун, плазуни Чернігівщині безпечні і їх у нас не так вже й багато – водяться гадюки звичайні, медянки та вужі. До речі, невдовзі у них розпочнеться період розмноження.

Ще статті по темі

Back to top button