Суспільство

«Годі відкладати моменти радості на потім»: як не зіпсувати сімейні стосунки та зберегти здоров’я під час війни

Українські воїни роблять усе можливе й неможливе, тримаючи фронт і просуваючись уперед, звільняючи українську територію від окупантів. Натомість цивільні працюють у тилу, волонтерять, донатять на ЗСУ, допомагають іншим. 

Усі хочуть скорішої української Перемоги і миру, але час спливає, і втома в усіх поступово наростає.  Тож навіть найвитривалішим потрібен перепочинок, хоч ненадовго.

До того ж, у нинішніх реаліях катастрофічно бракує часу на повноцінне особисте життя. Через це, а також дистанцію, яка розділила багато сімей, спостерігаються конфлікти і непорозуміння. Звісно, що суперечки через матеріальні проблеми теж доволі часті. Адже ціни на все — космічні, а зарплати у багатьох – мізерні. Тож доводиться шукати способи підзаробити, відповідно, додаткова праця забиратиме ще якусь частину особистого часу. 

Тож невже не можна знайти хоч якийсь баланс між роботою, громадськими справами і особистим життям?

Психологи стверджують, що це цілком реально. Насамперед треба вибудувати власні пріоритети. Визначити для себе, що в житті найважливіше, а що – другорядне.

І якщо робота все-таки з’їдає весь особистий час, треба згадати мудру приказку, що всіх грошей на світі не заробиш, а кохання й сім’я – це безцінний дар.

«Крім роботи, в житті дорослої людини має бути ще щось і хтось: хобі (не пов’язане з професійною діяльністю), родина, друзі, домашні улюбленці. Або це улюблені книжки, фільми, музика, природа (зокрема, корисно іноді побути й наодинці). Дуже важливий повноцінний сон і правильне харчування, певні фізичні навантаження, свіже повітря. Відновлення психологічне, фізичне, емоційне полягає і в самостійній систематичній турботі про власний емоційний і фізичний стан», – у коментарі для ЧЕline зазначила Юлія Примак, кандидат психологічних наук, доцент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Начальник Корюківської РВА розповів про безпекову ситуацію

Навіть у нинішніх тривожних умовах психолог Ганна Колесова радить знаходити приводи для маленьких радощів, які можна віднайти у спілкуванні з рідними та близькими людьми. Адже нині найголовніше — набутися разом. 

«Насолоджуйтеся життям, шукайте можливості, розширюйте горизонти досвіду. Годі відкладати моменти радості на потім чи на після війни. Оманливе «потім» може так ніколи і не настати», – наголошує психолог Ганна Колесова.

Тож не треба намагатися збільшити кількість годин у добі за рахунок особистого часу. Звісно, бувають усілякі екстрені ситуації, але найчастіше раптова робоча проблема цілком може почекати якийсь час. І якщо не всі пункти плану ще виконані, а ви вже ледь стоїте на ногах від утоми – докори сумління через вибір на користь відпочинку будуть недоречні. 

До речі, дослідники вже довели, що в багатьох випадках відпочинок прирівнюється до щастя. До того ж усім не варто забувати відому істину: хто не вміє відпочивати, той не може і добре працювати.

А попереду в кожного з нас багато роботи в ім’я розвитку та процвітання України. До речі, психологи також радять будувати плани на після Перемоги. Аби точно знати, що буде далі.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button