КоронавірусСуспільство

Підсумки дистанційного навчання: педагоги розповіли про об’єктивність оцінювання знань учнів

Уже понад півтора місяця діти Чернігівщини навчаються дистанційно. Та навчальний рік добігає кінця і постає нове питання «Чи будуть отримані оцінки об’єктивними?», адже є випадки, коли домашню роботу за учнів виконують їхні батьки, репетитори або ж вони просто списують усе з інтернету. У цьому допомогла розібратись учитель старших класів однієї зі шкіл на Прилуччині Віталіна Мишко.

Насамперед вона зазначила, що, оскільки в цей період удома з учнем перебувають батьки, бабусі або дідусі, то й за дистанційне навчання відповідають саме вони, а не вчителі. Саме з цієї причини батьки мають повне право допомагати своїй дитині.

«Буває таке, що дитина вчилася слабо, на «5» або там на «6» балів, але зараз завдання вона виконує на «8», «9», «10». Ми ставимо те, що є в наявності. Вчителі не можуть сварити дитину за те, що це виконала не вона. Якщо батьки зацікавлені, то хай допомагають своєму сину чи доньці розібратись у навчанні», – наголосила Віталіна Георгіївна.

За її словами, в цих умовах батьки змогли побачити, як має вчитися дитина. Адже раніше все це учні робили разом із вчителями у школі. А тепер усе лягло на плечі батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суцільні нерви та голодні діти: дистанційне навчання очами батьків

Усі діти виконують домашню роботу по-різному. Деякі взагалі не скидають їх на перевірку вчителю.

«У нас є така платформа, я дивлюся, що там написано «здано», а заходжу туди і бачу, що нічого нема. Тоді я телефоную до неї і питаю, чому так. Дитина може сказати, що скидала, але воно не дійшло. Тому педагоги нашого закладу ухвалили рішення телефонувати вже не учням, а батькам. Їм ми кажемо числа, за які завдання не здано. Відповідно, вони дуже швидко все здають», – розповідає Віталіна Мишко.

Серед тих, хто виконує домашні завдання, також не всі це роблять добросовісно.

«Ми даємо тему. Кажемо, що учню треба подивитися відеоурок чи презентацію. Далі вони виконують відповідні завдання. Є діти, які добросовісно виконують, але є діти, яким батьки купили книжки з готовими домашніми роботами. Однак ми намагаємось відстежувати, що в них є, і даємо інші завдання, щоб їх уже робила сама дитина», – пояснює вчитель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дистанційне навчання і проблеми з інтернетом: як навчаються учні сільських шкіл

Схожа ситуація і з контрольними. Діти просто списують відповіді одне в одного.

«У мене є 10 клас, я, наприклад, дала їм завдання. Вони прислали мені все однакове. Одна дитина десь помилилась у написанні і в слові, і весь клас скинув мені свої роботи з такою ж помилкою. У класі я можу за всіма поспостерігати, бачу, як хто пише. А вдома батьки допомагають, можна списати в однокласників, з інтернету і так далі», – зазначає вчитель.

Саме тому педагог наголошує на тому, що на сьогодні об’єктивна оцінка учнів неможлива.

Вона також розповіла, що в умовах карантину важко як батькам, так і учням та вчителям. Карантин ввели, але дистанційне навчання не налагоджене. Освітні заклади не виявилися готовими до таких умов роботи. Особливо це стосується роботи комп’ютерів та інтернету. Діти часто скаржаться на те, що не можуть відправити, наприклад, файл із контрольною роботою. Вчителі ж мають перевіряти та шукати завдання, готувати онлайн-уроки, виставляти оцінки. Часто технічна складова цього процесу підводить педагогів і вони вимушені виставляти тематичні оцінки до пізньої ночі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button