Суспільство

Підсумки колоритного фестивалю веснянок підбили в громаді на Чернігівщині

Українці повертають собі свої традиції. Зокрема, і веснянки, які нарівні з колядками та щедрівками були популярними обрядовими піснями. Їх співали навесні і дорослі, і малі – так намагалися пришвидшити прихід тепла та прогнати зиму.

Ці пісні були найгучнішими на наших теренах – люди вірили: що голосніше їх співатимуть, то швидше настане весна.

Давні традиції прагнуть відродити в селі Наумівка, що в Корюківській громаді. Тож цьогоріч тут уперше влаштували фестиваль «Тисячолітній спадок весни на Чернігівщині. Від гаївки до веснянки». Щоправда, зі зрозумілих причини все відбулося в онлайн-форматі.

«Цього разу долучилися всього шість учасників. Із Малої Дівиці, Чернігова, зокрема із НУЧК ім. Т.Г. Шевченка, із Прибині та Перелюба Корюківської територіальної громади.

Якби захід відбувався очно й учасники приїхали до нас, то влаштували б дуже достойну концертну й обрядову програму для гостей. Бо всі учасники дуже ґрунтовно підготувалися. Дехто з них навіть телефонував і розповідав, що не можуть викласти у соцмережу довгі відео тривалістю по 10, 15 чи 20 хвилин. І навіть були записи по годині чи півтори. І в кожного є щось своє, автентичне», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Марина Редько, директор Наумівського будинку народних традицій і дозвілля.

Переможців фестивалю визначало авторитетне журі: голова журі – Алла Кун, завідувачка сектору культури та культурно-масової роботи відділу освіти, культури, молоді та спорту Корюківської міської ради; Ольга Лантух, завідувачка Наумівської філії Корюківської публічної бібліотеки, краєзнавиця й поетеса; Олена Литвинова, директор Корюківського будинку культури.

Найвищу оцінку від журі за найповніше відтворення традицій, за найглибші знання обрядовості закликання весни нашого Чернігівського регіону в більш дитячій категорії здобула Товкачівська філія КЗ ЦКД Малодівицької селищної ради, ансамбль «Дивоквіти». Керівники – Валентина Ромащенко, Юлія Ожема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна та весняні клопоти: чи саджають селяни на Чернігівщині багато городів

У більш дорослій категорії переможцем став Прибинський будинок культури, фольклорно-народознавчий клуб «Любисток» на чолі з керівницею Світланою Борисенко.

Утім, усі учасники отримають заохочувальні подарунки та грамоти за участь.

«Вірю, що наступного року фестиваль відбудеться офлайн і учасники до нас приїдуть. Ми хочемо, щоб люди долучилися до цікавої обрядовості, побачили старовинні костюми, прагнемо поспілкуватися, поділитися досвідом. Бо це ніщо інше, як відродження нашої української культури та спадщини.

І наступного року також плануємо, що все відбудеться ближче до Великодня. Хочеться, щоб усі зацікавлені наступного року змогли безпосередньо долучитися до водіння кривого танку та закликання весни», – сказала Марина Редько. 

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button