Суспільство

Поліція розповіла про кримінальні провадження за знущання над тваринами

Час від часу Чернігівщину сколихують повідомлення про знущання людей над тваринами. По приклади далеко ходити не треба: нещодавно чернігівські зооволонтери били на сполох, що на вулиці Мстиславській хтось масово труїть собак, які помирають у муках. Ще більш резонансним став випадок у селі Волинка Сосницького району, де за вказівкою старости застрелили безпритульну німецьку вівчарку, мовляв, через те, що пес становив загрозу для місцевих жителів.

Чинним законодавством передбачено посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Зокрема, нині за тортури над чотирилапими доведеться сплатити кругленький штраф або навіть загриміти до в’язниці.

Зоозахисники до такої законодавчої ініціативи ставляться схвально. Зокрема, спілкуючись із ЧЕline, керівник громадської організації «Зоошанс» Марина Постол розповідала, що, на жаль, у Чернігові багато містян, які знущаються над тваринами.

Також у соцмережах часто можна прочитати, що люди, небайдужі до долі чотирилапих, заявляють у поліцію про жорстокість відносно собак чи котів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З колодязя дістали знесилену собаку

Тож ЧЕline вирішив з’ясувати, чи дійсно в поліції на такі виклики звертають увагу. По коментар із цього приводу звернулись до речника ГУНП у Чернігівській області Сергія Бриля.

За його словами, торік на Чернігівщині було відкрито п’ять кримінальних проваджень за статтею 299 «Жорстоке поводження з тваринами» Кримінального кодексу України. До слова, максимальне покарання, яке передбачає частина друга цієї статті, – обмеження волі на строк до двох років.

Окрім того, торік було складено адмінпротокол за статтею 89 КУпАП. Це також жорстоке поводження з тваринами.

Названі вище випадки трапилися в Чернігові, Прилуках і Козельці. Окрім цього, прикрий випадок трапився в Ніжині, коли адмінпротоколи склали на батьків, чиї діти знущались над кошеням. У цьому випадку батькам навіть довелося платити штраф.

Також Сергій Бриль розказав, що цьогоріч у Чернігові відкрито одне кримінальне провадження щодо жорстокого ставлення до тварин, ймовірно, у справі отруєння собак.

А в Сосниці наразі триває перевівка випадку із застреленим собакою.

«Наразі в селі Волинка дільничні інспектори збирають інформацію у цій справі та опитують місцевих жителів. Вдалося знайти двох потерпілих від цього пса. Собака покусав поштаря і потягав малу дитину. Після з’ясування всіх обставин у цій справі і завершення слідства рішення буде ухвалено, відповідно до закону. Хоча ситуація насправді двояка: і пса ніби шкода, але й голова громади хотів зробити якнайкраще, бо є постраждалі», – сказав Бриль.

Він також зазначив, що в поліції немає спеціальних працівників, які займалися б виключно справами жорстокого поводження з тваринами.

Інформацію збирають дільничні, а розслідування ведуть слідчі. Потім суди виносять ухвали. Щоправда, до реформування поліції існувала ветеринарна міліція. Ось тільки справами замордованих собак і котів вона не займалася. Скоріше виконувала функції, які нині покладені на Держпродспоживслужбу. Йдеться про перевірку продуктів на безпечність, боротьбу з африканською чумою й таке інше.

Та повернімося до нашої теми, адже впритул наблизились до розв’язки. Отож, реагування на випадки знущання над чотирилапими і кримінальні провадження – це добре. Та зворотний бік ситуації в тому, що наразі не відомо, чи поніс хтось із людей, проти яких були порушені провадження за статтею 299 Кримінального кодексу України, хоча б якусь відповідальність. І чи взагалі дійшли до суду ці справи.

На жаль, подібна ситуація і по всій країні, коли після гучних викриттів мучителів і громадського осуду справи сходять нанівець. Сумно, але в реальності закони, що передбачають відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, чомусь не працюють.

Ще статті по темі

Back to top button