Суспільство

Поштові баталії у Кувечичах: селяни виступили проти реформи

У селі Кувечичі Чернігівського району назрів соціальний протест. Звинувачують пілотний проект чернігівської дирекції «Укрпошти» щодо пересувних відділень. Його наслідок – замість їхньої листоноші Валентини Ткаченко, яка працює в селі вже 13 років, будуть немісцеві поштарі.

Написали навіть відкритого листа на ім’я керівниці чернігівської «Укрпошти» Олени Дорошенко. Усього підписались 88 жителів Кувечичів. Просять не забирати людину, якій довіряють.

 

ЧЕline для розуміння ситуації поспілкувався і з представниками громади Кувечичів, і з Оленою Дорошенко, яка попросила, щоб її коментарі були біля кожного звинувачення на її адресу. Тому кожне нарікання доповнюватимемо коментарями керівниці «Укрпошти».

А нарікань вистачає. Так, заступник сільського голови Кувечичів Віталій Голець таку «заміну кадрів» називає другорядною проблемою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині необхідно зберегти поштові відділення у невеликих селах

«Не знаю, хто готував цей проект (реформу поштових відділень), але я не бачив на сьогодні, 4 червня, жодного нового облаштованого автомобіля, їздить старий автомобіль. І цей старий автомобіль зупиняється в нас у центрі села, на спеці, і люди стоять біля нього. По-перше, і працівникам там жарко, там ненормальні умови. По-друге, в нас люди переважно похилого віку, в таких умовах їм доводиться зустрічати пошту. І це ті, які ходять. А в нас є люди у літах, які не можуть прийти. А якщо, як пише пані Олена (Олена Дорошенко. – Ред.), об’їжджатимуть усі вулиці, то подумаймо тверезо – скільки в цьому випадку коштуватимуть такі послуги? Бо бензин, на якому вони будуть працювати, він же не з неба і не з води береться. Поки що вголос про це ніхто не говорить, але однозначно ці розцінки піднімуться і ляжуть на плечі людей». Також Віталій Голець висловив хвилювання стосовно складу листонош:

«Я 30 років до цього працював сільським головою. Так от, протягом усього цього часу нормальних листонош у нас було тільки четверо. Решта місяць пропрацювали, грошей набралися, подумали, що вони найголовніші – і далі «Укрпошта» займалась тим, що думала, як ці гроші з них здерти. Ви можете уявити, що зовсім незнайома людина приходить до баби і вручає пенсію. Так от, я впевнений, що ця пенсія до баби не дійде вся. Вона розпишеться і все буде правильно, юридично, а от чи буде вона, не факт…».

34598766_473404956427273_730493088585220096_nОлена Дорошенко: «Бригада буде постійна і вона кожен день звітуватиме про гроші. У листонош будуть посвідчення, автомобіль брендований. Раніше в селах із місцевими листоношами були такі ж проблеми. Коли приїжджала ревізія, вона виявляла дуже багато шахрайських дій людей, листонош, які там живуть. Таке витворяють їхні листоноші, які живуть у їхніх же селах, які їх же обкрадають».

Нарікання представника місцевого самоврядування в Кувечичах стосовно умов роботи відділення з людьми зводяться до того, що сьогодні «поштарі» відмовились від великого безкоштовного приміщення, яке їм безоплатно в оренду надає місцевий сільгоспвиробник, замість цього просять кімнатку на зиму. Тобто відділення закривають, а потім просять кімнатку.

Натомість керівниця чернігівської дирекції «Укрпошти» звинувачує сільраду, що та не може надати приміщення, щоб люди нормально стояли.

Далі претензії від представників громади Кувечичів продовжились.

Віталій Голець: «Усі місцеві видання виходять у четвер, вони привозять у суботу. От я вже замість новин отримую папір. Це вже не ті новини, які потрібні людині».

Олена Дорошенко: «На жаль, у цій ситуації працюють усі стаціонарні відділення».

Віталій Голець: «Люди в селі вдень по городах, по полях. Місцевий міг би прийти зранку, ввечері, а ці у визначений час. Нові листоноші походять два дні, нікого не застануть вдома і мають право відмову написати. А ви уявляєте, якщо ця пенсія знову піде у пенсійний фонд, то нормальна людина її півроку шукатиме. У нас були такі випадки».

Олена Дорошенко: «Треба серйозно ставитись до цього питання. Якщо знають, що пошта працює в селі три години, то потрібно розуміти це і чекати на пенсію вдома. Якщо форс-мажорні випадки будуть, є телефони нових листонош, щоб заздалегідь оформити довіреність для отримання. До того ж, наприклад, що стосується автолавок (продажі товару з авто), то люди звикають до їх режиму та виходять до них».

Загалом пані Олена серед головних переваг, так би мовити, поштової реформи називає такі:

  1. Старі автомобілі замінюють на нові.
  2. Можливість тимчасово заміняти працівників (під час відпустки, хвороби тощо головного працівника)
  3. Люди отримають повну зайнятість, працюючи в «Укрпошті», тобто достойну заробітну плату.
  4. Відділення приїжджатимуть у найменші села (зараз листоноші нарікають, що добираються туди самотужки).

Тобто листоноші скаржилися на важкі умови роботи, от і отримали реформу. Що ж говорить про таке покращення для себе сама Валентина Ткаченко, листоноша з Кувечичів, за яку вступились 88 її односельчан (більше 20% усього населення села).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Поштовий колапс» у селах, або До чого готуватись сільським листоношам

«Ця реформа нічого доброго для нас (листонош) не означає. Ми ж роботу втрачаємо. Вони нам прислали 12 травня розпорядження про звільнення з 1 серпня. Або запропонували їхати на роботу в Козелецький район, село Бірки. Я хотіла їм зателефонувати, і спитати: це мені в 55 років тут звільнятися і їхати до Козелецького району листоношею? І це не тільки мені, в Довжику така сама ситуація, знаю. А до мого села будуть із Чернігова їздити, а мене – в Бірки».

За словами Валентини Володимирівни, люди відмовляються виписувати пресу та бояться, що до них додому ходитимуть чужі люди «Це ж гроші. Люди нам свої гроші довіряють, щоб заплатити, наприклад, за комунальні, а ми їм даємо пенсії. Старі люди налякані, кажуть, що вдень принесуть, а вночі прийдуть і заберуть».

Щодо варіантів іншого районування роботи листоноші, то в цьому Олена Дорошенко особливої проблеми не вбачає і такі пропозиції називає вимушеними.

«А що ми можемо запропонувати, якщо в Кувечичах ніяк. Є люди, які переїжджають. Наприклад, із Чернігова до Городні».

Загалом же ситуацію з листоношею в Кувечичах і не тільки керівниця чернігівської «Укрпошти» називає ще не остаточно вирішеною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Укрпошта» видала конверти зі світлинами чернігівських атовців

«У селах залишаються листоноші виключно на основі навантажень. Але розрахунки не остаточні, й впевнено визначити, залишиться людина чи ні, ми зможемо тільки тоді, коли працюватиме нове пересувне відділення. Якщо у нас не буде достатньо часу щоб повноцінно обслуговувати цей населений пункт, то ми, звісно, будемо пропонувати листоношам залишатись». Серед причин, які можуть спонукати залишити місцевого поштаря, називає погані дороги до села та великий обсяг роботи в ньому.

Що стосується нових пересувних відділень, то каже, що вони почнуть працювати вже цього місяця, в червні.

Дали в «Укрпошті» й відповідь на відкритого листа селян. Прокоментував його заступник сільського голови Віталій Голець: «Дали відповідь. Багато загальних слів і нічого конкретного».

До речі, Олена Дорошенко запевнила, що в суботу особисто їхатиме поштовим маршрутом, до якого входять і Кувечичі, пообіцявши обговорити проблемне питання листонош із жителями громади: «З урахуванням того, що сільська рада не допомагає нам в обслуговуванні громади, ми аналізуватимемо маршрут і розглядатимемо варіант, за якого листоноша в Кувечичах залишиться на своїй посаді».

 

Ще статті по темі

Back to top button