Суспільство

Поштовий гніт і нові забаганки Смілянського: з 1 січня «Укрпошта» може припинити доставку пенсій

Ще й досі не вщухає поштовий конфлікт, спричинений запровадженням на Чернігівщині пілотного експерименту «Укрпошти» – «Сільське відділення». Невчасно доставлена преса, несплачені комунальні послуги, доставлена посеред ночі пенсія, скорочення листонош – обуренню селян від реформи немає меж. Поштовий експеримент люди прозвали геноцидом. Та на цих новаціях у роботі «Укрпошта» не зупинилася: вже з 1 січня 2019 року приблизно двом мільйонам українських пенсіонерів листоноші можуть припинити доставку пенсій додому. Отримувати гроші люди зможуть безпосередньо у відділеннях «Укрпошти» або в банкоматах, оформивши пластикові картки. Про це 1 листопада під час ефіру на одному з центральних телеканалів заявив генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський. За його словами, на доставці пенсій підприємство нині втрачає мільярди гривень. У держбюджеті наступного року пан Смілянський просить передбачити 1 мільярд 200 мільйонів гривень на доставку, аби Пенсійний фонд України міг розрахуватися з «Укрпоштою» за новими тарифами. 

20140306155829-777x437__large

Село і поштарка на велосипеді

Уявити українське село без знайомої всім поштарки на велосипеді з великою сумкою на багажнику нині важко. – Вона і газету привезе, і пенсію віддасть, і пряників попрошу, то купить… Я люблю дебелі. Нам гарно було, як людина приїжджала. Гляньте на мої ноги, я ж нікуди не дійду, – розповідає 83-річна пенсіонерка з Вихвостова Городнянського району Наталія Пономаренко.

Нині селяни важко переживають експериментальну реформу «Укрпошти», яка розпочалася саме з Чернігівщини у червні 2018 року. Суть реформи – стаціонарні поштові відділення оптимізували, поштарів скоротили, натомість до людей у села почала їздити бригади «листонош на авто». – Негодна ця реформа. На той рік не буду виписувати газету, бо вона невчасно приходить, – бідкається 65-річна Тетяна Гмиря з Августівки Ічнянського району.

Дізнавшись про те, що з 1 січня «Укрпошта» готує ще один нехороший «сюрприз», пенсіонери шоковані. – Я не знаю, як воно буде. Мені подобалося, коли поштарка віддала гроші, я розписався в журналі, на цьому і все, – каже 87-річний Микола Кравчук з Іванівки Чернігівського району.

«Укрпошта» змінює правила гри

«Укрпошта» використала всі наявні резерви, і якщо не вжити заходів, не матиме чим платити заробітну плату листоношам, заявив генеральний директор підприємства Ігор Смілянський 1 листопада. Для вчасної доставки пенсій у 2019 році підприємство вимагає збільшити тарифи для Пенсійного фонду, оскільки чинні не переглядалися з 2004 року. «Укрпошта» вбачає їх такими: по місту 1,8% (старий – 0,79%) і по селу 2,7% (старий – 1,56%). Якщо Пенсійний фонд не сплачуватиме за послугу за економічно обґрунтованими тарифами, каже Ігор Смілянський, з 1 січня пенсії по хатах листоноші не розноситимуть. – Я дуже сподіваюся, що ми продовжимо виплату пенсій. Але для цього треба, зокрема, зробити так, щоб тариф, який був затверджений у листопаді 2017 року, був впроваджений Пенсійним фондом України, – наголосив Ігор Смілянський.

На доставку пенсій «Укрпошта» просить передбачити в держбюджеті наступного року 1 мільярд 200 мільйонів гривень. Ця сума потрібна, аби Пенсійний фонд міг розрахуватися із «Укрпоштою» за новими тарифами.

Маніпуляції «Смілянського» очима Пенсійного фонду

На заяву голови правління «Укрпошти» Ігоря Смілянського Пенсійний фонд України відреагував фінансовою статистикою. На офіційному сайті відомства йдеться про те, що дійсно чинні тарифи на доставку пенсій були затверджені в липні 2004 року, але це не була фіксована сума, як у багатьох інших поштових послугах, а відсотки до суми виплаченої пенсії. Таким чином, у разі зростання розмірів пенсій, відповідно, зростала і сума коштів, яку отримує «Укрпошта» за доставку. Пенсійний фонд України наголошує, що середній розмір пенсії з 2004-го по 2018-й рік зріс у більше ніж 10 разів, тож і оплата послуг поштовому підприємству теж зростала.

Пенсійний фонд України вважає незрозумілою і неприйнятною ультимативну позицію Ігоря Смілянського, яка, до того ж, на думку відомства, ґрунтується багато в чому на викривленні фактів і маніпуляції ними. Пенсійний фонд України вважає це безвідповідальним, тому вживатиме всіх можливих заходів, аби процес доставки пенсій не був зірваним. Зокрема, буде домагатися конструктивного діалогу з «Укрпоштою».

До речі, заява Смілянського викликала різку реакцію і Володимира Гройсмана, який звернувся до наглядової ради уряду з проханням надати оцінку діям керівництва «Укрпошти».

Рачки по пенсію

Чого чекати від заяви Смілянського простим сільським пенсіонерам, які і так за останні півроку втомилися протестувати проти змін, які запроваджує ПАТ «Укрпошта»? За словами Ігоря Смілянського, якщо листоноші не почнуть доставляти пенсію за новими тарифами, доведеться відмовитися від співпраці з Пенсійним фондом, скоротити 20 тисяч поштарів та операторів і закрити понад 4 тисячі сільських відділень по країні.

бойко на 4 стор

На Чернігівщині, згідно з даними Головного управління Пенсійного фонду України в області, проживають 330 тисяч пенсіонерів, серед них 160 тисяч отримують пенсії через «Укрпошту». – Що я буду робити? Рачки полізу до відділення отримувати пенсію. Нам машина хліб возить, то нехай ще й це заборонять, щоб ми усі подохли, – не стримує емоцій 78-річна пенсіонерка з Августівки Ічнянського району Ганна Бойко.

Юлія Свириденко, в.о.голови Чернігівської ОДА

Чернігівська облдержадміністрація обурена рішенням «Укрпошти» припинити доставку пенсій сільським жителям і вважає його безвідповідальним щодо соціально незахищених верств населення. Чернігівщина – це регіон, який має значну частку сільського населення саме пенсійного віку. Перехід на банківські картки тягне за собою цілий шлейф проблем для пенсіонерів – від навчання нових технологій до пошуку банкоматів чи банківських відділень. До того ж, впроваджуваний «Укрпоштою» експеримент із заміни стаціонарних поштових відділень на пересувні вже призвів до загострення соціального напруження в сільській місцевості: мобільні відділення не дотримуються графіку, доставка пенсій, періодичних видань і кореспонденції затримується. Ми неодноразово намагалися сідати за стіл переговорів із керівництвом «Укрпошти», але досягнутих домовленостей щодо поетапного впровадження експерименту та врахування всіх пропозицій громад щодо його формату «Укрпошта» не виконала. Обласна державна адміністрація категорично проти спроби поштовиків вирішити свої фінансові проблеми за рахунок соціально незахищеного населення і звертатиметься до Кабінету Міністрів України щодо недопущення втілення цієї ініціативи.

P.S. Редакція газети «Голос Чернігівщини. ЧЕЛАЙН» намагалася взяти офіційний коментар із приводу заяви Смілянського в очільниці Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олени Дорошенко, однак вона порадила нам прочитати всю інформацію на офіційній сторінці Ігоря Смілянського в соцмережах.

Яна ТИТЕНОК

Ще статті по темі

Back to top button