Суспільство

Повінь позначається на тваринному світі області

Велика вода наробила лиха в багатьох обійстях нашого регіону. Зокрема, ми багато писали про затоплені сараї, погреби, а подекуди й хати, та про збитки, яких зазнали власники. Натомість нині з’ясовували, як вплинуло весняне водопілля на братів наших менших, адже часто перед різними стихіями вони залишаються безпорадними.

 По коментар з цього приводу звернулися до Олександра Федуна, викладача кафедри біології природничо-математичного факультету Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка.

Фахівець зазначив, що водопілля для природи – річ звична, тож вона до неї уже давно адаптована. Проте для деяких видів пернатих, які гніздяться на землі в заплавах річок Чернігівщини, не все оптимістично.

«Підйом води у річках в нашій місцевості трішки затягнувся, натомість у крижнів почався період розмноження, тому ці птахи вже можуть сидіти на гніздах. Тож деякі гнізда, які розміщені близько до води, можуть опинитися в зоні підтоплення», – розповів фахівець.

Радує хоча б те, що в більшості пернатих період розмноження відкладається.

«У мартинових і крячків, які також гніздяться в заплавах, цей період почнеться пізніше, коли вода вже спадатиме. Це адаптивні поведінкові механізми птахів до повені», – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпритульні тварини на вулицях: чернігівська зооволонтерка розповіла, як зменшити їх кількість

На тварин велика вода певною мірою теж впливає, особливо на дрібних, наприклад, зайців чи мишоподібних гризунів.

«Вони тікають подалі від великої води, заходять на терасу, але трапляється, що тварини можуть опинитися в оточенні водного кільця – на своєрідних острівцях, як у казці про діда Мазая», – зазначив викладач.

Для рослин повінь не принесе жодної шкоди, хіба що трішки пізніше почнеться період вегетації.

Примітно, що насамкінець розмови Олександр Федун зазначив, що посуха і відсутність води для флори і фауни ще гірші, ніж водопілля, особливо для земноводних, які відкладають ікру у воду, а вона може висохнути, допоки потомство з’явиться на світ.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button