Суспільство

Повноваження передали, а гроші – забули: як житимуть громади Чернігівщини наступного року

Наприкінці року заведено не лише готуватися до свят, а й займатися серйозними питаннями. Зокрема, наприкінці року громади ухвалюють свої бюджети, відповідно до яких житимуть упродовж наступного року.

Тож далі – про майбутні перспективи та виклики для громад області.

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради

На сьогодні в нас є тільки проєкт бюджету. Розглядатимемо його на засіданні виконкому 21 грудня, а затверджуватимемо на сесії – 23 грудня. Але ми вже провели бюджетні слухання, перед цим збирали пропозиції від громадян. Тож визначили пріоритетні напрями.

Сам бюджет збалансований, основні передбачені видатки – на утримання закладів освіти, медичних закладів і закладів соціальної сфери. У пріоритеті також продовжити розвиткові проєкти. На наступний рік планується реконструкція дорожнього покриття в населених пунктах. Є дороги, які потрапляють до програми «Велике будівництво». Реконструкція стадіону також відбуватиметься в межах цієї програми. Один проєкт у нас зайняв шосте місце в конкурсі ДФРР – це реконструкція гімназії. Також стоїть питання реконструкція приміщення під створення належного ЦНАПу, левова частка фінансування передбачається з державного бюджету. Бо на сьогодні в нас немає належного ЦНАПу, хоча це один із пріоритетів децентралізації.

Ми одна з восьми громад, які разом із Міністерством культури напрацьовували центр культурних послуг. На сьогодні в державному бюджеті передбачено 100 мільйонів на ці цілі. Тому з січня почнемо роботу з планування в громаді центрів культурних послуг.

Лікарня також є в пріоритеті. Подано до Національної служби здоров’я пакет документів на надання 12 медичних послуг, ще готуються документи на три послуги. У Стольному спільно з управлінням капітального будівництва або цього року, або на початку наступного буде введено в експлуатацію амбулаторію сімейного типу. Вона буде передана у власність громаді. Також шукатимемо лікаря. Щоб залучити лікарів у громаду, прийнята відповідна програма. Передбачаємо зараз і можливість оплати навчання за молодих спеціалістів-лікарів і також проводимо інвентаризацію, і кілька квартир як службове житло хочемо виділити для лікарів, які приїдуть працювати в громаду.

Одним із пріоритетних також визначене безпекове питання. У Макошиному зроблена реконструкція приміщення для поліцейського офіцера громади. Поліцейські станції хочемо зробити і в інших населених пунктах.

І місцева пожежна охорона працює, на сьогодні в нас є 4 одиниці техніки, які використовують для пожежогасіння. Філії в нас працюють у Макошиному, Бірківці, Семенівці та Дягові. Але ще хочемо в Городищі відкрити філію пожежної охорони.

Співпраця з міжнародними фондами і партнерами, які є на сьогодні, триватиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучна vs жива: чернігівці розповіли, що думають про відмову від живих ялинок на свята

Андрій Портний, голова Сосницької громади

Якщо за шість років, що я працюю, цей рік був найскладнішим, то наступний рік, прогнозую, буде ще складнішим. Бо повноваження, які переклала держава на громади, не забезпечені фінансово. Тобто повноваження передали, а гроші – забули. Бо наявних у нас ресурсів буде недостатньо для того, щоб виконати делеговані повноваження у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту. Коштів на ці сфери не вистачатиме. А це означатиме борги, скорочення, оптимізації… Наразі такий шлях. Щодо видатків, то будемо зосереджуватися на медицині та на переході на альтернативні види палива, бо в нас є установи, які цього потребують. Про розвиток забуваємо, думаємо зараз про виживання.

Леонід Мисливець, голова Остерської громади

На 2022 рік у нас бюджет планується в сумі майже 87 мільйонів гривень. Ми плануємо забезпечити 100-відсотковою заробітною платою технічних працівників, працівників нашої лікарні, дитячих садків і всіх інших.

Є проблема, що не повністю вистачить коштів на енергоносії, у зв’язку з тим, що відбувається підвищення цін на «блакитне» паливо. З незрозумілих причин підвищується ціна на паливні дрова. Але сподіваємося, що наші лісогосподарські підприємства підуть нам назустріч і за зниженими цінами продаватимуть нам паливні дрова.

На наступний рік ми плануємо продовжити роботи з водогоном, на який два роки поспіль завдяки народному депутату Борису Приходьку виділяють кошти. В 2020 році – 1,6 мільйона гривень, у 2021 році – 1,4 мільйона гривень. До кінця року ці кошти будуть освоєні на реконструкцію водогінних мереж по місту Остер, адже зношеність їх становить майже 100%. Буде зроблено 15 колодязів і 300 метрів прокладено водогону. На наступний рік планується 4,2 мільйона гривень на реконструкцію водогону.

Цьогоріч проведений тендер на капітальний ремонт рентгенкабінету. Це кошти на соціально-економічний розвиток за сприяння народного депутата. Проєкт становить 1,7 мільйона гривень. За рахунок економії коштів за тендером з водогону 560 тисяч гривень цьогоріч будуть освоєні, і на наступний рік ми плануємо продовжувати реконструкцію цього приміщення, аби закупити рентгенкабінет і ендоскоп. Це плануватимемо за програмами соціально-економічного розвитку за рахунок державного фінансування. Народний депутат Борис Приходько також переймається проблемами нашої лікарні.

Також нині в нас відбуваються тендери з соціально-економічного розвитку – закупівля комп’ютерної техніки для закладів освіти. Це 150 тисяч гривень і ця тендерна процедура майже закінчується. 170 тисяч гривень – іграшковий майданчик, тендер проведений, і зараз домовляємося з підрядником. Бо погодні умови не дозволяють нам цьогоріч встановити цей майданчик. Будемо переносити його встановлення на березень-квітень наступного року.

Також працюємо з депутатами обласної ради від різних партій, цьогоріч нам надійшло 204 тисячі гривень на наші пропозиції. На наступний рік також будемо працювати з депутатами, щоб кошти з обласного бюджету надходили на розвиток нашої громади.

Планується на наступний рік огорожа кладовищ, освітлення населених пунктів, поточні ремонти доріг комунальної власності по місту Остер і в старостинських округах, а також грейдерування доріг.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button