Суспільство

Презентовано нову книжку мандрівних щоденників ніжинця Юрія Лисянського

Учора, 4 жовтня, Олександр Морозов презентував нову книжку мандрівних щоденників ніжинця Юрія Лисянського (1773 – 1837).

Про це повідомляє Ніжинська міська рада.

Автор книжки – директор бібліотеки НДУ імені Миколи Гоголя, науковий співробітник відділу «Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського – працював над нею два роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легендарні чернігівські гармати: де в Чернігові можна знайти міфічну 13-ту гармату (Відео)

Цей творчий доробок ніжинського історика – переклад українською мовою видання мандрівних нотаток мореплавця Юрія Лисянського, які він записував під час служби на англійському флоті (1793 – 1800) і під час подорожі навколо світу на шлюпці «Нева» (1803 – 1806).

Юрій Федорович Лисянський — видатний мореплавець, нащадок українського старшинського козацького роду Лисянських, який народився 12 квітня 1773 року в Ніжині в родині священника ніжинської церкви святого Іоанна Богослова Федора Герасимовича Герасимовського (Лисянського) та його дружини Фотини Йосипівни.

Прізвищем Лисянського назвали острів на Гаваях, півострів, протоку та річку на Алясці, гору на Сахаліні. На відміну від Крузенштерна, ім’я українського мореплавця і мандрівника, дослідника, лінгвіста, географа, етнографа, океанолога, картографа та першого вітчизняного письменника-мариніста тільки тепер проходить шлях від забуття до визнання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button