Суспільство

Про дієві психологічні штучки і про те, як лист самому собі допоможе підняти настрій у похмуру осінню днину

Відомі польські письменники Януш Леон Вишневський і Малгожата Домагалик в одному зі своїх спільних романів пишуть: «Коли читаєш Шопенгауера і Ніцше в листопаді, п’єш вино і слухаєш Коена, починаєш відчувати, що для повноти (не) щастя не вистачає тільки бритви, якою можна чиркнути себе». Ця, можливо, надто категорична фраза з іронією відображає те, що часто відбувається з настроєм людей восени.

Тож чому восени багато людей відчувають разючу зміну настрою в мінусовий бік і як із цим боротися, розбираємося з психологом Ганною Колесовою.

Ганно, чи є щось погане або неприродне в сезонній зміні загального емоційного фону людини?

Людина є дитиною природи і, попри урбанізованість, залишається нею. Що ж відбувається з нами восени? Відома психоаналітик Кларисс Пінкола Естес пише про те, що все живе проходить цикл «життя – смерть – життя». Це стосується і дерев, і тварин, і нас, людей. Цей цикл є у кожному нашому дні (ранок – день – ніч – ранок), у стосунках, у кожній новій справі. Отже, дивуватися, що наша психіка разом із природою переживає цей цикл щорічно, також не варто.

Саме усвідомлення вмирання природи люди часто називають «осінньою сезонною депресією». Беремо в лапки, оскільки депресія сама по собі є психіатричним захворювання. Краще для цього стану підійде слово «хандра» чи «апатія»: нам сумно; не маємо сил для виконання повсякденних обов’язків. Зазвичай такий стан притаманний людям ближче до листопада, коли літні ресурси організму вже виснажені. Цей настрій посилюють сірі кольори, дощова погода, ранні вечори. Глибокою осінню природа наче говорить: замри, заспокойся, засинай… Вона готує наш організм до «зимової сплячки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У навчальний рік без сліз та істерик: практичні поради, як влітку підготуватися до школи 

Що робити в такому стані?

Найголовніше – прийняття, усвідомлення того, що пізня осінь є часом власне «психологічної економії». Не треба боротися з собою. Ви можете бути втомленим чи сонливим більше ніж зазвичай, і це нормально.

Цю пору художники часто малюють як час «гарячого чаю під теплим пледом». Саме тому варто іноді підкоректувати «наполеонівські плани». Здається банальним, але після тяжкого осіннього дня часто треба просто фізично зігрітися. Це дає відчуття безпеки. Також згадайте, що ще може наблизити вас до цього відчуття. Можливо це:

— фільм з хепі-ендом (Ніцше і Шопенгауера поки викреслюємо);

— прояв любові навколишніх (звільнити час для кращого друга, гри зі своїми дітьми, вечора для коханої людини…);

—        творчість (зробити колаж, намалювати картини за номерами, придумати позитивний пост у соціальних мережах, переставити речі в кімнаті, записатися на нові курси… А що цікаве саме вам?)

Психологічна практика для профілактики

Для людей, які цікавляться психологічними практиками, пропоную вправу «Лист у дощовий день» (більш детально її опис можна подивитися тут https://www.youtube.com/watch?v=Wx7Dt-yerH0HYPERLINK «https://www.youtube.com/watch?v=Wx7Dt-yerH0&feature=youtu.be»&HYPERLINK «https://www.youtube.com/watch?v=Wx7Dt-yerH0&feature=youtu.be»feature=youtu.be )

Вона полягає в тому, що людина, перебуваючи в ресурсному стані, вже починає готуватися до певного випробування. Це може бути будь-яка життєва передбачувана ситуація – початок тривалого робочого проєкту, навчального року, народження дитини, можливого розлучення та інших масштабних змін, коли з великою ймовірністю знадобиться підтримка. Можливо, ви вже знаєте, коли саме очікувати складних періодів упродовж року – звіти на роботі, сезонна алергія або та сама осіння хандра?

Отже, в цю годину, на самому початку осені, коли літо ще трішечки затрималося і ви сповнені сил, напишіть самому собі листа.

У листі зазначте:

— Чому ви це пишете?

— Що вам допомагало раніше пережити такі періоди?

— Хто вам допоміг у минулому? До кого з оточення можна звернутися по підтримку?

— Які поради ви можете дати самому собі з сьогоднішнього дня?

— Чим ви можете пишатися (перегляньте фото або речі, які про це нагадують).

Можна написати електронного листа й налаштувати його отримання конкретною датою. Можливо, ви про нього скоро забудете, проте привіт від самого себе стане вам гарним ресурсом у сумний день листопада.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button