Суспільство

Рибний патруль і громадськість разом знищили понад 9 кілометрів «рибних вбивць» (Фото)

1 березня 2017 року відбулася акція з утилізації браконьєрських сіток та інших знарядь незаконного вилову

Частина сіток передана волонтерам, які виготовляють маскувальні сітки для зони АТО. Браконьєрські знаряддя, які ще недавно вбивали наші річки, тепер почнуть рятувати українських солдатів. Частина направлена на вторинну переробку, вони не нищитимуть природу і служитимуть людям.

Усі ми любимо відпочити біля води. А який пікнік без вудки? Але не всім вистачає терпіння і рибальського щастя. Так, і риби останнім часом у річці поменшало… Дехто вважає за краще не чекати, а наловити риби на «юшку» забороненими засобами і знаряддями лову. Тоді в хід йдуть китайські сітки, які можна придбати мало не в кожному кіоску – це так зване туристичне браконьєрство.

Але не «туристичні» порушення вбили водойми. На воді є «звірі» більші – це браконьєрські бригади з багатокілометровими сітками, які під різними «дахами» знищують наші водойми, випалюючи в них рибу, як напалмом. Найстрашніше, коли браконьєри в гонитві за миттєвим заробітком використовують для добування риби електровудки. Струм робить водойму стерильною, вбиваючи всі водні живі організми в ній. Так само не рідкісні випадки застосування вибухонебезпечних і отруйних речовин.

Порушник на водоймі став буденністю. Якщо раніше факти браконьєрства були поодинокі, то сьогодні вони стають масовими.

В Україні у 2016 році інспектори рибоохорони затримали 29 000 порушників правил рибальства.

Таке зростання правопорушень на воді пов’язане з двома чинниками: почуття безкарності та вседозволеності, оскільки діють браконьєри під чиїмсь заступництвом, і другий важливий факт – це м’якість покарання та мізерні штрафи за браконьєрство.

«Треба збільшувати штрафи до тих меж, щоб займатися цим потворним явищем – браконьєрством – було економічно невигідно. Щоб кожен знав: хочеш взяти в руки сітку – готуйся продати «хату», щоб виплатити штрафи і суми компенсацій за завдані збитки, а якщо взяв до рук електровудку, вибухонебезпечні або отруйні речовини – суши сухарі, оскільки масове вбивство водних живих ресурсів має каратися кримінально, – впевнений голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков. – Те саме стосується і торгівлі незаконно виловленою рибою. Необхідно максимально піднімати штрафи, щоб вибити з-під браконьєрства його фундамент – збут. Якщо не буде збуту, незаконний вилов риби втратить сенс».

1 березня 2017 року відбулася акція з утилізації браконьєрських сіток та інших знарядь незаконного вилову вилучених під час рейдів Київським рибоохоронним патрулем.

У ході акції був представлений новий законопроект про посилення заходів із боротьби з браконьєрством, що ініційований і розроблений Держрибагентством спільно з Асоціацією рибалок України та профільною громадськістю.

Прес служба Асоціації рибалок України

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Давно пора, по всему Чернигову продаётся тоннами свежая рыба, а себе пойдёшь с удочкой или фидером и поклёвки нет. А кто подскажет куда можно будет обращаться по поводу увиденного браконьерства?

  2. Запрошуємо всіх небайдужих долучатися до співпраці!
    Про всі випадки незаконного вилову водних біоресурсів на території Чернігівської області необхідно повідомляти на телефони гарячої лінії Чернігіврибоохорони 0991121344 та (0462) 937557 (цілодобово).

Back to top button