Суспільство

Самостійна підготовка до теоретичного іспиту: впроваджують нову опцію для майбутніх чернігівських водіїв

29 липня 2023 року набув чинності Закон України №7354, що передбачає запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами та дозволяє самопідготовку до складання теоретичного іспиту на посвідчення водія.

Головним завданням закону є удосконалення державного контролю у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами, зниження аварійності на автошляхах, зменшення корупційних ризиків під час підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв, проведення державної акредитації закладів (автошкіл), складання теоретичних і практичних іспитів.

Метою закону №7354 є також запровадження підстав притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб закладів, що здійснюють підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів та посадових осіб.

Більш докладно про інновації, передбачені законом №7354, розповів начальник РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області Олег Єрьоменко.

За його словами, для інструкторів, екзаменаторів і органів контролю за порушення передбачена відповідальність – штраф від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 8500 грн до 13600 грн.

Розповів він також і про те, що вважається порушенням із боку навчальних закладів.

«Це здійснення підготовки чи перепідготовки водіїв транспортних засобів особою, яка не має чинного документа спеціаліста з підготовки водіїв транспортних засобів. Допуск осіб, які не склали теоретичний іспит, до практичної підготовки водіїв. Проведення практичної підготовки водіїв із використанням транспортних засобів, обладнаних із порушенням вимог Правил дорожнього руху, або особою, яка позбавлена права керування транспортними засобами», – пояснив Олег Єрьоменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима на носі: захисникам із Чернігівщини потрібні термохімічні грілки

Адміністративна відповідальність за порушення передбачена також і для сервісних центрів МСВ. Зокрема, за порушення порядку проведення державної акредитації автошкіл і порушення встановленого порядку атестації їхніх спеціалістів тягнуть за собою накладення штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто від 8500 грн до 17 000 грн.

Є й вищі штрафи.

«Порушення працівниками територіальних сервісних центрів МВС встановленого порядку приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами або видачі посвідчення водія тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто зараз це суми від 17 000 грн до 34 000 грн.

Якщо ці порушення будуть вчинені особою повторно протягом року, то за такі самі дії вже буде накладення штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 34 000 грн до 51 000, а також позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік», – додав Олег Єрьоменко.

Змінами до статті 15 Закону України «Про дорожній рух» пропонується запровадити для особи, яка бажає отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії чи типу, можливість здійснювати самопідготовку, відповідно до навчальної програми. Тобто людина буде мати вибір: звертатися до спеціальних закладів (автошкіл) або ж опановувати зміст теоретичного модуля типової навчальної програми самостійно.

Йдеться про теоретичний модуль підготовки водіїв, після якого складається теоретичний іспит у сервісному центрі МВС.

Зараз на цей модуль в автошколах передбачено 64 години лекцій. І без свідоцтва про закінчення теоретичного курсу підготовки в автошколі кандидати у водії поки що не мають права складати теоретичний іспит у сервісних центрах МВС.

«Передбачається, що навчання в автошколі стане необов’язковим для першого – теоретичного модуля. А для другого – практичного курсу навчання – потрібно буде звертатися до акредитованих навчальних закладів.

Тобто для уроків із керування транспортними засобами потрібен буде інструктор автошколи, спеціально переобладнане навчальне авто та визначена для кожної з категорій кількість годин, яку треба провести за кермом. І тільки після проходження практичного навчання в автошколі можна буде скласти внутрішній іспит, а потім і іспит у сервісному центрі МВС», – повідомив начальник РСЦ ГСЦ МВС у Чернігівській області.

Аби врегулювати порядок прийняття теоретичних іспитів без навчання в автошколі, необхідно внести зміни до трьох постанов Кабінету Міністрів №340 від 8 травня 1993 року, №487 від 20 травня 2009 року та №490 від 20 травня 2009 року.

Міністерством внутрішніх справ України вже внесено до уряду проєкт акта з необхідними змінами, які будуть розглянуті та прийняті у встановленому порядку. Одразу після затвердження та набрання чинності нормативних змін сервісні центри МВС будуть готові приймати теоретичні іспити після самопідготовки у громадян, які прагнуть стати водіями.

Водночас залишаться і незмінні моменти в іспитах для отримання права керування транспортними засобами.

«Єдиний законний спосіб отримання посвідчення водія вперше чи відкриття в наявному посвідченні нових категорій – це звернутися до будь-якого сервісного центру МВС, де є екзаменація, й успішно скласти іспити», – сказав Олег Єрьоменко.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button